Ancheta în cazul incendiului de la Centrul Comercial Rozita din decembrie 2014, aflată de atunci pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a ajuns la punctul cel mai important, după ce expertiza dispusă în dosar a fost finalizată şi s-au comunicat concluziile la care au ajuns specialiştii de la Institutul Naţional INSEMEX Petroşani. Din informaţiile pe care le avem, specialiştii au ajuns la concluzia că varianta unei acţiuni intenţionate este exclusă, iar incendiul a avut drept cauză o defecţiune de natură electrică. Sigur că expertiza va mai putea fi contestată, inclusiv în instanţă, dacă dosarul va mai ajunge acolo, însă cert este că de acum încolo anchetatorii, în baza concluziilor specialiştilor, urmează a finaliza cercetările.
Expertiza a ţinut pe loc ancheta în ultimii doi ani
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a comunicat că în acest dosar se efectuează urmărirea penală în rem, cu privire la săvârşirea infracţiunii de distrugere.
„S-a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare, la Institutul Naţional INSEMEX Petroşani, pentru stabilirea cauzei şi clarificarea împrejurărilor producerii incendiului, care a fost finalizată”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
„Cercetările continuă pentru clarificarea situaţiei de fapt sub
toate aspectele, iar în funcţie de concluziile expertizelor dispuse se vor administra mijloace de probă şi se vor lua măsurile legale care se vor impune”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Procurorii au mai arătat că la acest moment al anchetei nu poţi fi oferite alte detalii suplimentare.
Expertiza de specialitate era cea mai importantă piesă a acestei anchete.
Întârzierea finalizării acesteia se explică prin faptul că expertizele de acest gen se fac de către un singur institut din ţară, care are multe dosare în aşteptare. Aşa se ajunge la situaţii precum cea din acest caz, când la doi ani şi jumătate de la incendiu, cauzele producerii sale nu sunt încă tranşate din punctul de vedere al anchetei penale.
Pompierii au avut o concluzie asemănătoare, în cadrul anchetei preliminare
De precizat că la puţin timp după incendiu pompierii au stabilit în cadrul anchetei preliminare că incendiul ar fi fost provocat de efectul termic al curentului electric, din cauza instalaţiei electrice suprasolicitate şi îmbătrânite.
Din informaţiile pe care le avem, în cadrul expertizei a fost identificat locul de unde a pornit focul şi cum s-a propagat acesta.
Încă de la început, concluziile preliminare ale pompierilor au fost contestate de administratorii fostului complex, care au spus că aceasta a fost varianta cea mai comodă şi simplă, iar în realitate ar fi fost vorba de o acţiune intenţionată.
Litigiul se va muta probabil în intanţa civilă
Miza acestei anchete este deosebit de importantă deoarece în funcţie de concluziile ei vor urma mai mult ca sigur procese civile în care se vor solicita daune. Firma care a deţinut complexul a fost, de altfel, acţionată de mai multă vreme în instanţă de proprietari de chioşcuri din complexul care a ars, aceştia solicitând să fie despăgubiţi pentru mărfurile pierdute. Procesele civile au fost suspendate până la finalizarea anchetei penale. Abia după ce în cadrul anchetei se va da un verdict, procesele pe latura civilă ar putea fi reluate.
Directorul Comsutexin, firma care a deţinut complexul comercial, Ștefan Corduş, nu a dorit să comenteze ce s-a stabilit în urma expertizei, precizând că aşteaptă finalizarea anchetei penale, care ţine cont de mai multe aspecte şi nu doar de expertiză.
Ștefan Corduş şi nu numai el au declarat după incendiu că au bănuieli că focul a fost provocat intenţionat, însă nu au spus, cel puţin în faţa presei, dacă bănuiesc pe cineva anume.
Complexul Comercial, sub sigiliu din decembrie 2014
După dezastrul din decembrie 2014, ruina Complexului Comercial a fost sigilată, iar în interior au putut pătrunde doar specialiştii care au făcut expertiza. Măsura a fost luată pentru a nu putea fi şters vreun indiciu care să ducă la stabilirea cauzei incendiului fără vreun dubiu.
În vara anului 2015, mai mulţi agenţi economici din zonă au reclamat la Primăria comunei Şcheia că nu pot să-şi mai desfăşoare activitatea de alimentaţie publică, din cauză că ruina complexului, sigilată, este un focar de infecţie. Nimeni nu a avut voie să facă vreo modificare în interior, pentru a nu şterge din indiciile care ar putea lămuri cauzele incendiului.
În dimineaţa zilei de 15 decembrie 2014, un puternic incendiu a izbucnit în interiorul Centrului Comercial Rozita din Şcheia, o parte dintre comercianţi fiind în interior în momentul respectiv. Flăcările s-au extins cu repeziciune, iar în jumătate de oră complexul comercial ardea deja aproape în totalitate.
Dosarul privind incendiul de la Complexul Comercial Rozita este înregistrat la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.