Tot mai mulţi suceveni apelează la cardul european de sănătate pentru a avea acces la serviciile medicale de urgenţă pe durata şederii în străinătate.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, a declarat că din totalul celor 2.595 de carduri europene emise în acest an, 499 de carduri europene au fost eliberate în luna ianuarie, în februarie – 483, în martie – 521, în aprilie – 486, iar în luna mai – 606 carduri europene.
Anda Sălăgean a precizat că, începând cu jumătatea lunii martie 2016, perioada de valabilitate a cardului european a fost extinsă de la 6 luni la 1 an, de la data emiterii.
Purtătorul de cuvânt al CAS a precizat că atât cardul european acordat asiguraţilor, cât şi certificatul provizoriu sunt gratuite şi oferă titularului dreptul la servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasării într-un stat membru al Uniunii Europene. Sălăgean a subliniat că pentru tratarea afecţiunilor existente cardul european nu poate fi utilizat. Altfel spus, un pacient nu poate fi tratat în străinătate de diabet sau de o afecţiune cronică a inimii, pe baza cardului european, însă beneficiază de îngrijiri medicale în cazul unei crize diabetice (şoc insulinic, hiperglicemie, cetoacidoza diabetică) sau cardiace.
De asemenea, acest tip de card de sănătate nu poate fi utilizat pe teritoriul României, unde funcţionează sistemul naţional al cardurilor de sănătate.
Numărul cardurilor europene eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava în primele cinci luni ale anului 2017 este în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, când au fost eliberate 2.469 de astfel de carduri.