Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 3 iul 2017 - Anul XXII, nr. 147 (6563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mare sărbătoare

Urmaşi ai răzeşilor lui Ștefan cel Mare, din Moldova, Basarabia şi Bucovina, au venit să se închine la mormântul voievodului de la Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Comemorarea zilei când voievodul Ștefan cel Mare şi Sfânt a trecut la cele veşnice, 2 iulie 1504, a adus, ieri, la mormântul domnitorului, de la Mănăstirea Putna, peste 3.000 de oameni veniţi să i se închine. Încă de dimineaţă, circa 200 de pelerini din toate colţurile judeţului, organizaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, îmbrăcaţi în costume naţionale şi purtând steaguri tricolore, cu chipul voievodului şi cu stema Moldovei, au parcurs pe jos drumul de la intrarea în localitatea Putna până la mănăstire. Alături de clericii care i-au însoţit, participanţii la marş au cântat imnuri de slavă pentru marele domnitor. Pe drum, grupuri de localnici le-au oferit apă şi plăcinte moldoveneşti. În faţa Primăriei Putna, grupul de pelerini a fost aşteptat de  primarul George Coroamă cu pâine şi sare, iar la intrarea în mănăstire, în întâmpinare le-a ieşit, purtând în mână crucea, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

Marşul către mănăstire şi participarea la sărbătoare au fost acţiunile care au închis Programul Ștefanian, iniţiat de preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, şi derulat în parteneriat cu Muzeul Bucovinei şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Peste curtea mănăstirii plină de pelerini, peste dealuri şi păduri sunetul magic al clopotelor a anunţat începerea Sfintei Liturghii, oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi un impresionant sobor de preoţi.

Cu mare emoţie au venit la mormântul voievodului Ștefan cel Mare bucovinenii din Cernăuţi şi urmaşii răzeşilor din voievodatul Moldovei dintre Prut şi Nistru. Veterani basarabeni ai războaielor din Transnistria şi Afganistan, cu piepturile pline de decoraţii, s-au recules la mormântul domnitorului Ștefan cel Mare. ”Am venit cu foarte multe emoţii şi cu mari nădejdi pentru viitor, pentru că ceea ce-i azi nu-i pe placul domnului nostru Ștefan. Am venit să mă rog să ne trimită Dumnezeu un Ștefan care să unească neamul românesc, pentru că mizerabilii de politicieni n-au grija asta”, ne-a declarat lt. col. Valentin Botezatu, veteran al războiului din Transnistria. Ne arată cu mândrie decoraţia ”Ordinul Ștefan cel Mare”, conferit de preşedintele Moldovei, cea mai înaltă distincţie militară din această ţară. Cu acelaşi ordin a fost decorat şi fratele său, Gheorghe Savin, tot veteran din Transnistria, de asemenea prezent la Putna. 

”Noi considerăm că Putna trebuie să fie Mecca neamului românesc”, ne-a spus profesorul universitar Alexandru Savin, un alt membru al delegaţiei de 32 de basarabeni veniţi la sărbătoare cu organizaţia ”Ștefan cel Mare şi Sfânt”.

 

Urmaşi ai răzeşilor, cu părul albit de ani, neclintiţi sub dogoarea soarelui

Aceeaşi emoţie am constatat-o şi la delegaţia oficială, condusă de ministrul de Interne al Republicii Moldova, Alexandru Jizdan, din care au făcut parte şeful Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, gen. maior Mihail Harabagiu, Garda de Onoare şi o grupă de pompieri care au fost incluşi în ceremonialul militar organizat după serviciul religios.

”Suntem veniţi aici la invitaţia generalului Burlui; între serviciile noastre de pompieri există o relaţie specială. Am venit cu Garda de Onoare să participăm la serviciul divin şi la ceremonialul militar, dar şi pentru a fi aici, la mormântul lui Ștefan. A fost foarte emoţionant, plecăm mai liniştiţi, mai împăcaţi cu noi înşine şi cu multă învăţătură de la Putna”, ne-a spus ministrul de Interne Jizdan, care a mărturisit că ieri s-a aflat pentru prima dată la mănăstirea ctitorită de Ștefan.

Pe durata şederii, a fost însoţit de reprezentantul Guvernului României în teritoriu, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, şi de gen. de brigadă Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Îmbrăcaţi în costume naţionale, cu capetele albe plecate şi nemişcaţi sub arşiţa necruţătoare au stat şi urmaşii urmaşilor lui Ștefan din Horodnic de Sus: Emil Ianuş – 80 de ani, Dumitru Florescu - 69 de ani, Marcel Grijincu – 50 de ani, Ionel Zub – 64 de ani,  Dumitru Calance - 59 de ani, Viorel Bădeliţă – 57 de ani, Vasile Cojocaru - 61 de ani. ”Suntem răzeşi”, mi-au spus cu mândrie, când i-am întrebat cum pot să stea neclintiţi, în picioare, ceasuri în şir sub dogoarea soarelui.

 

ÎPS Teodosie: ”Toţi conducătorii pot să ia pildă de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”

În cuvântul de învăţătură pentru credincioşi, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre credinţa puternică a voievodului Ștefan cel Mare, despre cât de mult a fost acesta iubit de popor şi despre faptul că pe durata ”celei mai lungi şi rodnice domnii” l-a avut ca sfetnic pe Mitropolitul Teoctist şi ca duhovnic pe Daniil Sihastrul. ÎPS Teodosie a subliniat că, după fiecare bătălie, domnitorul ridica o biserică sau o mănăstire şi, chiar dacă ”ţara era sărăcită după război”, acestea se făceau din daniile credincioşilor şi din vistieria domnitorului. ”Oamenii dădeau din ceea ce se puteau lipsi, nu din ce le lipsea” şi ”bisericile lui dăinuie, că au fost făcute cu jertfă”, a spus ÎPS Teodosie, care a menţionat că şi voievodul făcea, la rândul său, danii pentru care este pomenit şi astăzi. Ierarhul a amintit că voievodul se ruga mereu la Dumnezeu ”să învingă zburdălniciile tinereţii”, orgoliul şi mândria, că nu a fost ocolit de necazuri, prin moartea a două soţii şi a patru fii, şi nici de trădarea boierilor, însă  ”n-a trăit pentru sine, ci pentru credinţă, pentru neam şi pentru ţară”. ”De aceea a fost atât de cinstit şi plâns de toată ţara”, a arătat înaltul ierarh. Acesta a mulţumit ÎPS Pimen pentru că, an de an, îl invită la marea sărbătoare de la Putna şi a arătat legătura strânsă dintre ÎPS Pimen şi mănăstirea care adăposteşte mormântul marelui voievod, încă din epoca comunistă, când ierarhul era ghid la Putna. ”Toţi conducătorii pot să ia pildă de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Cine conduce slujind semenii şi apărând ţara face voia lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Teodosie, adresând ruga de a ne ajuta ”să biruim greutăţile, ispitele şi toate adierile străine care vin asupra noastră şi vor să ne schimbe credinţa şi tradiţiile”.

El a invitat credincioşii să se roage şi la moaştele Sfântului Iacob Putneanul, aduse în curtea mănăstirii, precum şi la o icoană a Fecioarei Maria, pe care călugării din atelierele mănăstirii au pictat-o pentru o biserică din Săveni, judeţul Mehedinţi. 

 

Slujba de la Putna a încheiat Programul Ștefanian al CJ Suceava

După slujba religioasă, au avut loc ceremonialul militar, cu cadre de la Inspectoratul de Jandarmi Suceava, Școala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, ISU Bucovina - Suceava, Garda de Onoare şi pompieri din Republica Moldova. Fanfara Primăriei Suceava a interpretat cântece patriotice, iar reprezentanţi ai instituţiilor locale şi judeţene, ai unor asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale au depus coroane de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare, în biserica mănăstirii.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că a iniţiat Programul Ștefanian în semn de omagiu faţă de ”cel mai mare dintre români”, din datoria pe care o au urmaşii faţă de moştenirea lăsată de voievod. ”Programul Ștefanian a început pe 24 iunie şi se încheie astăzi. Am invitat aici şi văd că au venit foarte mulţi pelerini din ţară, din Ucraina, Republica Moldova, dar şi din alte părţi. E o formă de omagiere şi respect acest pelerinaj spre Ierusalimul neamului românesc, spre Mănăstirea Putna. Mergem să punem o coroană de flori la mormântul lui Ștefan, un omagiu adus pentru apărătorul creştinătăţii, atletul lui Iisus, aşa cum spunea Papa”, a declarat Flutur.

El a mai spus că pelerinajul la mănăstirea care adăposteşte mormântul voievodului ”e o formă de solidaritate, de unitate, de care avem nevoie azi mai mult ca oricând”. ”Putna e un loc care adună. Marele Voievod ne adună. Suntem bucuroşi că ne putem încărca cu energie aici, la Putna”, a mai spus Flutur. Tot ieri, el a participat la comemorarea lui Ștefan cel Mare şi Sfânt care a avut loc la Podu Înalt, unde a prezentat un mesaj şi a depus o coroană de flori la statuia ecvestră a voievodului.

La sărbătoarea Putnei au participat şi  primarul Sucevei, Ion Lungu, primarul de Vatra Dornei, Ilie Boncheş, deputatul PNL Dumitru Mihalescul, şeful, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisar-şef Dorel Aicoboaie, şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, lt. col. Mihai Lungu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urmaşi ai răzeşilor lui Ștefan cel Mare, din Moldova, Basarabia şi Bucovina, au venit să se închine la mormântul voievodului de la Putna.
 Vizualizări articol: 7100 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Urmaşi ai răzeşilor lui Ștefan cel Mare, din Moldova, Basarabia şi Bucovina, au venit să se închine la mormântul voievodului de la Putna3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei