Emoţii mari pentru cei peste 6.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava, care mai au de parcurs o ultimă etapă înainte de a dobândi statutul de licean - admiterea la liceu.
Vineri au fost afişate rezultatele finale ale examenului de evaluare naţională, astfel că elevii au putut să-şi calculeze media de admitere şi să-şi cântărească şansele de a intra la liceul la care aspiră.
Pentru a ocupa un loc la liceu, elevii trebuie să participe la repartizarea computerizată, care se face pe baza mediei de la evaluarea naţională, care are o pondere de 80%, şi a mediei anilor de gimnaziu, cu o pondere de 20%.
De la an la an importanţa examenului de evaluare naţională creşte, în vreme ce rezultatele din anii de gimnaziu pierd tot mai mult teren la admiterea la liceu. De exemplu, anul trecut evaluarea naţională avea o pondere de 75%, iar media anilor de gimnaziu de 25%. Dacă avem în vedere admiterea la liceu din 2013, media de admitere era media aritmetică între cele două note.
Trebuie de menţionat că absolvenţii de gimnaziu pot opta şi pentru şcolile profesionale care se organizează în cadrul liceelor.
Clase de învăţământ profesional în turism şi alimentaţie, fabricarea produselor din lemn, mecanică, industrie textilă şi pielărie, construcţii şi electrică, etc. vor fi organizate în licee din judeţ.
Calendarul admiterii
În perioada 3 – 7 iulie, absolvenţii de gimnaziu şi părinţii acestora vor completa şi ulterior vor verifica opţiunile lor în fişele de înscriere, asistaţi de diriginţi.
Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor claselor a VIII-a este programată pentru 12 iulie. Repartizarea se realizează în funcţie de opţiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Numărul total de locuri la licee este îndeajuns pentru ca toţi candidaţii să fie repartizaţi, însă este recomandat ca aceştia să-şi exprime opţiuni suficiente şi realiste. În caz contrar, un elev poate rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.
Pe 13 iulie, fiecare liceu va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate, iar în perioada 13 – 17 iulie este programată depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi candidaţii.
Situaţiile speciale vor fi rezolvate de comisia specială de admitere după etapa de repartizare computerizată, în intervalul 19-21 iulie.
Toţi elevii vor intra la liceu, indiferent de media de admitere
Promovabilitatea la evaluarea naţională, în judeţul Suceava, a fost de 75%, însă indiferent de media de admitere, nici un elev nu va rămâne pe dinafară după repartizarea computerizată, toţi absolvenţii urmând a fi admişi la liceu. Chiar şi elevii cu medii de admitere de 2, 3 sau 4 pot fi admişi la o unitate de învăţământ, potrivit metodologiei.
În repetate rânduri, Ministerul Educaţiei a intenţionat să introducă obligativitatea de a se intra la liceu cu o medie de cel puţin 5. Acest lucru este puţin posibil întrucât ar însemna că numărul copiilor care ar părăsi şcoala ar fi mult mai mare decât în prezent, pentru că nu există peste tot în ţară varianta şcolii profesionale spre care să se îndrepte elevii sub 5.
În 2016, la nivelul judeţului Suceava, 895 dintre elevii care au terminat ciclul gimnazial nu au reuşit să obţină o medie de admitere peste 5.
Dintre aceştia, 34 aveau medii de admitere mai mici de 3, 2,26 fiind cea mai mică medie din judeţ.