Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut vineri ultima probă din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, respectiv proba la alegere a profilului şi specializării. 4.810 elevi au fost prezenţi în sălile din cele 16 centre de examinare, cea de-a treia probă scrisă din cadrul bacului înregistrând 169 de absenţi. La nivelul judeţului, nu a fost semnalat nici un caz de tentativă de fraudă.
La cea de-a treia probă scrisă a bacului, elevii care au fost înscrişi în timpul celor patru ani de liceu la profilul real au avut posibilitatea de alege dintre disciplinele fizică, informatică, chimie, anatomie sau biologie vegetală şi animală. Elevii de la profilul umanist au susţinut proba la una din următoarele discipline: geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie.
Cei mai mulţi s-au înscris pentru a fi examinaţi la disciplina biologie, urmată de geografie, logică şi argumentare, informatică, fizică şi chimie. Mai puţini candidaţi, sub 100, au ales sociologie, psihologie, economie, filozofie.
Pe 5 iulie vor fi afişaterezultatele, până la ora 16:00, şi vor putea fi depuse contestaţiile (orele 16:00 – 20:00). Pe 10 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2017 va începe în data de 11 iulie, cu înscrierea candidaţilor.
Tezele elevilor vor fi corectate într-un alt judeţ, la fel şi contestaţiile.
La fel ca în cazul evaluării naţionale, Ministerul Educaţieia hotărât eliminarea prevederii conform căreia nota finală după contestaţii se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.
Astfel, nota comisiei de contestaţii este finală.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susţină toate probele de examen, iar la cele scrise să obţină minim 5, însă media notelor să fie de cel puţin 6.