Suceveanul arestat provizoriu în baza unui mandat european de arestare, acuzat că a sugrumat o belgiancă pe o plajă dintr-o localitate mică de pe malul Mării Nordului, a făcut contestaţie împotriva măsurii de arestare pentru 15 zile emisă de magistraţii Curţii de Apel Suceava. Aşa cum se întâmplă în cazul mandatelor europene de arestare, contestaţia se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. După această etapă va urma judecarea cererii de extrădare propriu-zise, în urma căreia Alexandru Caliniuc ar urma să fie predat autorităţilor judiciare belgiene. Bineînţeles că există şi varianta refuzului extrădării, deşi de regulă mandatele europene se pun în executare imediat, excepţiile apărând doar când persoana vizată este cercetată ori judecată şi pentru alte infracţiuni, comise în ţara natală. Asta pentru că aşa prevăd acordurile de extrădare, dar şi pentru că autorităţile române nu au vreo legătură cu ancheta şi probatoriul de la dosar. Practic, chiar şi în varianta în care ar fi nevinovat, tânărul are posibilitatea de a se apăra oficial doar în faţa anchetatorilor belgieni.
Alexandru Caliniuc provine dintr-o familie respectabilă din Salcea, de religie neoprotestantă. Tânărul de 23 de ani mai are doi fraţi, iar vestea punerii sale sub acuzare a şocat întreaga comunitate.
Ce scrie în mandatul european de arestare
Tânărul a fost ridicat de poliţişti de la Salcea, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii suceveni nu au făcut decât să pună în aplicare mandatul european, aşa cum este procedura din statele membre ale Uniunii Europene.
„Din datele din dosarul cauzei rezultă indicii serioase că suspectul Caliniuc Alexandru a omorât-o în mod brutal pe Sofie Muylle pe plaja din Knokke-Heist (BE) în noaptea de 22 ianuarie 2017. Acestea au fost stabilite pe baza cercetărilor, a investigării urmelor infracţiunii, precum şi pe baza investigaţiilor tehnice şi tactice”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
În acea zi, tânăra de 27 de ani a petrecut într-un cazino din oraşul Knokke-Heist, în Belgia, alături de iubitul ei, iar în jurul orei 4.00 dimineaţă a plecat pe plajă, singură, pentru a lua aer. Câteva ore mai târziu avea să fie găsită moartă, sub un ponton, la necropsie stabilindu-se că a fost sugrumată.
Abia după aproximativ cinci luni de zile, după o anchetă care a presupus prelevarea de probe ADN de la 15 suspecţi, s-a ajuns la tânărul din Salcea. Despre mobilul omorului s-au vehiculat mai multe variante. Presa belgiană a scris că cel mai probabil atacul nu a fost unul spontan, mai exact tânăra ar fi ieşit din local pentru a se întâlni cu autorul, cei doi cunoscându-se, după care discuţia a degenerat.
Tânărul din Salcea se afla în acea perioadă în oraşul belgian, iar anchetatorii au anunţat că au „indicii serioase” că el este autorul omorului. Totuşi, abia după extrădare, ar urma ca ADN-ul tânărului să fie comparat cu ADN-ul prelevat de pe un braţ al victimei, a scris presa belgiană.
Până la o condamnare definitivă, Alexandru Caliniuc se bucură de prezumţia de nevinovăţie.