Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 iun 2017 - Anul XXII, nr. 145 (6561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Performanţă

O suceveancă studentă la Haga, premiată la Concursul Naţional de Design de Mobilier

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O suceveancă, Alexandra Guriţă, fiica fostului mare fotbalist sucevean Mihai Guriţă, studentă în anul II la Facultatea de Design şi Inginerie Industrială la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Haga - Olanda, a fost premiată recent la Concursul Naţional de Design de Mobilier 2017. Alexandra a reuşit să câştige menţiune în etapa “creaţie” a Concursului Naţional de Design de Mobilier cu proiectul “Fusion”. Anul acesta, la concurs s-au înscris 113 designeri, arhitecţi şi studenţi. 66 dintre ei sunt studenţi la universităţi şi facultăţi de profil, iar 47 sunt profesionişti.

Suceveanca a fost singura studentă dintre câştigătorii primei etape a prestigiosului concurs şi cea mai tânără dintre participanţii la concurs. Alexandra este în căutarea unei colaborări pentru realizarea prototipului în faza a II-a a concursului, ce va avea loc la Târgul Internaţional de Mobilă BIFE-SIM 2017, la Romexpo Bucureşti, în perioada 13-17 septembrie. După Bucureşti, proiectul "Fusion", conceput de Alexandra, va fi prezentat, în luna octombrie, la Săptămâna Designului Olandez.

 

Pasionată de experienţe multiculturale

Alexandra Guriţă a absolvit, în anul 2015, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, secţia Design, arhitectură şi arte ambientale, după care a plecat în Olanda să studieze la Facultatea de Design şi Inginerie Industrială la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Haga. Momentan, tânăra îşi face stagiatura la studioul unuia dintre cei mai cunoscuţi designeri olandezi, Edward van Vliet, iar din luna septembrie a acestui an va continua stagiatura la prestigiosul studio internaţional de arhitectură şi design „Unstudio”.

Alexandra ne-a spus că este pasionată de experienţe multiculturale. Chiar anul trecut a participat la un workshop în Shanghai - China, despre îmbinarea culturilor în designul de produs. Îi place să călătorească şi îşi găseşte inspiraţia, în general, în ceea ce o înconjoară şi în designul ţărilor nordice (în special Suedia).

 

“Fusion”, un omagiu adus creaţiilor lui Brâncuşi

Am întrebat-o pe Alexandra de ce „Fusion”, iar tânăra a spus că a dorit să aducă un omagiu creaţiilor lui Constantin Brâncuşi, sculptorul român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. „Una dintre comorile cele mai de preţ ale României, paradoxal totuşi, este Brâncuşi. El este cel care a adus noutatea în sculptura la nivel internaţional şi a reuşit să revoluţioneze prin creaţia lui. Acest proiect al meu este de fapt un omagiu în cinstea creaţiilor artistului, ce au fost cândva refuzate pentru a deveni parte a heritajului românesc. Numele de <Fusion> face referire la procesul de creaţie din spatele conceptului, aidoma lui Brâncuşi. Stilul meu a devenit o fuziune de la est, la vest – ceea ce semnifică faptul că această creaţie are influenţe occidentale contopite cu o bază tradiţională şi natală”, ne-a spus Alexandra.

În designul măsuţei auxiliare din proiect, a completat suceveanca, au intervenit, pe lângă motivaţia datorată creaţiei lui Brâncuşi, şi anumite elemente constructive din opera sa. „După un lung progres, s-au stabilit elementele cele mai reprezentative şi recognoscibile: hexagonul, cercul şi zigzagul. Împreună cu ele, <Masa tăcerii> şi <Coloana infinitului> au servit drept studiu. După o cercetare mai amănunţită, s-au păstrat elementele cele mai simple, cele care sunt de fapt cele mai complexe (<Brâncuşi>), aşa că s-a revenit la cel mai pur şi complet element geometric: cercul”, a completat Alexandra Guriţă.

 

Materiale folosite la realizarea prototipului: lemnul de nuc, alama, sticla 

Studenta Facultăţii de Design şi Inginerie Industrială la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Haga ne-a mai spus că „iteraţia a pornit de la ideea creării unui scaun cu o anumită formă ce amintea de <Coloana infinitului>. Pe parcursul procesului, s-a valorificat mai mult importanţa materialului şi, într-un final, materialul a dat forma, şi nu invers”. Materialele pe care le-a folosit suceveanca în realizarea proiectului premiat „Fusion” sunt ecologice şi sustenabile, unele fiind chiar folosite de maestrul Brâncuşi. Este vorba de lemnul de nuc (negru/englezesc), unul dintre cele mai aristocrate materiale, cu o culoare ciocolatie, care, după cum ne-a explicat Alexandra, este foarte valoros şi în timp capătă chiar o fibră lucioasă, care îi pune în valoare caracteristicile. Cu acest material se poate lucra uşor, este puternic şi nu este o specie pe cale de dispariţie, după cum ne-a asigurat studenta. În locul clasicului bronz, conceptul „Fusion” foloseşte drept înlocuitor alama, care este un material foarte sustenabil, „mai ales pentru că, mai nou, se poate realiza din resturi, care fac procesul mult mai ieftin şi mai ecologic”. Alama poate fi uşor de reciclat, datorită faptului că se poate topi şi refolosi. Alte caracteristici importante ale alamei, după cum ni le-a prezentat Alexandra, ar fi că este un material antimicrobi, anticoroziv, puternic şi, în unele forme, realizează o bună acustică. Ultimul material utilizat de Alexandra la proiectul „Fusion” este sticla, folosită nu doar pentru proprietăţile optice (transparenţă), dar şi pentru faptul că este infinit reciclabilă şi nu necesită o temperatură ridicată de topire în procesul de fabricare, implicit curent electric.

Pentru cei care vor să colaboreze cu Alexandra Guriţă la realizarea prototipului în faza a II-a a Concursului Naţional de Design de Mobilier, ce va avea loc la Târgul Internaţional de Mobilă BIFE-SIM 2017, vă oferim date de contact: alexandra@studioalexandragurita.com, www.studioalexandragurita.com.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă studentă la Haga, premiată la Concursul Naţional de Design de Mobilier.
 Vizualizări articol: 6547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
O suceveancă studentă la Haga, premiată la Concursul Naţional de Design de Mobilier5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei