Cazul suceveanului arestat în baza unui mandat european de arestare, fiind pus sub acuzare de autorităţile judiciare belgiene pentru uciderea unei tinere în vârstă de 27 de ani, pe o plajă dintr-o localitate mică de pe malul Mării Nordului, a stârnit un interes atât de mare în Belgia încât reprezentanţii a două instituţii media ne-au contactat încă de ieri, anunţând că vin la Suceava şi cerând sprijin pentru a face reportaje despre suspectul de omor. Încă de ieri dimineaţă, imediat după ce subiectul a fost abordat pe larg în două cotidiene locale din Suceava, ziarele belgiene au publicat informaţia legată de suspectul principal arestat în România, dar şi o declaraţie a unui procuror anchetator, care a confirmat că românul este principalul suspect de omor din acest caz.
În mandatul european scrie că sunt indicii serioase că suceveanul este autorul unui omor brutal
Alexandru Caliniuc, în vârstă de 23 de ani, din Salcea, a fost săltat şi apoi reţinut de poliţişti la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii suceveni nu au făcut decât să pună în aplicare mandatul european, aşa cum este procedura din statele membre ale Uniunii Europene.
„Din datele din dosarul cauzei rezultă indicii serioase că suspectul Caliniuc Alexandru a omorât-o în mod brutal pe Sofie Muylle pe plaja din Knokke-Heist (BE) în noaptea de 22 ianuarie 2017. Acestea au fost stabilite pe baza cercetărilor, a investigării urmelor infracţiunii, precum şi pe baza investigaţiilor tehnice şi tactice”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Între timp, la solicitarea procurorilor, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea provizorie a lui Alexandru Caliniuc, în vederea extrădării.
O crimă foarte intens mediatizată în Belgia
Crima din 22 ianuarie 2017 a stârnit foarte mult interes şi rumoare în Belgia, fiind foarte intens mediatizată, inclusiv cu detalii de anchetă.
Corpul tinerei de 27 de ani a fost găsit pe 22 ianuarie pe plaja din Knokke-Heist, în Belgia, localitatea în care a stat în acea perioadă şi suceveanul.
La autopsie s-a stabilit că tânăra a fost sugrumată şi ucisă prin sufocare, fără a fi violată. Belgianca petrecuse într-un cazino, alături de iubitul ei, iar în jurul orei 4.00 dimineaţa aceasta a părăsit localul singură, spunându-i iubitului că merge pe plaja din apropiere pentru a lua aer. Aceasta a fost varianta iubitului femeii, care în primă fază a fost considerat principalul suspect.
Ulterior, anchetatorii belgieni au aflat că tânăra ucisă avea nu mai puţin de patru telefoane mobile, în care avea 4.000 de contacte, inclusiv persoane din Italia, Albania şi Rusia, a scris presa belgiană. Aceste date au sugerat că femeia avea o viaţă dublă. Din trecutul ei s-a mai aflat că fata a avut probleme cu drogurile.
Concluzia anchetatorilor belgieni a fost că fata a ieşit din cazinou pentru a se întâlni cu un bărbat pe care cel mai probabil îl cunoştea, iar discuţia cu acesta a degenerat. Fata ar fi vrut să fugă, însă a fost urmărită pe plajă şi sugrumată, în locul izolat în care a fost găsită.
15 suspecţi au fost identificaţi de poliţie pentru a le fi comparate ADN-urile. Mai mult, a scris presa belgiană, anchetatorii au făcut comparaţii în baza de date ADN la nivel european, care conţine sute de mii de profiluri de criminali.
Din declaraţia unui procuror citat de un ziar din Belgia rezultă că împotriva suceveanului nu ar exista proba ADN
Ziarele belgiene au preluat imediat ştirea legată de arestarea suceveanului. Ziariştii au relatat că suceveanul a fost arestat în Salcea, în partea de nord-est a României, pe baza unui mandat european de arestare emis de judecătorul de instrucţie responsabil de dosar.
Site-ul LaMeuse.be a citat inclusiv un oficial al anchetei. Procurorul citat a declarat că cererea de extrădare a fost făcută pentru a se face investigaţii suplimentare, inclusiv analiza ADN-ului. Această declaraţie este foarte importantă pentru că indică faptul că nu ar exista încă proba imbatabilă împotriva suceveanului, anume ADN-ul. De pe un braţ al decedatei a fost recoltată o probă a salivei criminalului, a relatat presa belgiană. Această probă a ADN-ului pare a fi cheia anchetei, în condiţiile în care alte probe concludente nu au existat imediat după descoperirea faptei. Presa belgiană a difuzat intens imagini cu un bărbat care s-a plimbat pe plajă înainte şi după crimă, îmbrăcat cu un sacou albastru, însă nu este clar dacă acesta ar fi sau nu autorul.
Anchetatorii români nu fac anchetă în acest caz
Un amănunt important este că autorităţile judiciare române nu au un rol important în această anchetă. Conform acordurilor dintre statele membre ale Uniunii Europene, extrădarea se face în baza mandatului european emis de statul în care a avut loc infracţiunea. Procurorii români primesc doar o scurtă prezentare a faptelor de care este acuzată persoana, iar de regulă extrădarea se face în scurt timp. Cazurile de amânare a extrădării pot apărea doar când suspectul este pus sub acuzare pentru o faptă în România. Conform acordurilor dintre state, persoana este extrădată abia după ce îşi execută pedeapsa în România.
În aceste condiţii, prezenţa ziariştilor belgieni în Suceava ar putea aduce informaţii, cel mult, de la familia tânărului şi eventual de la avocatul din oficiu al acestuia.
Revenind la Alexandru Caliniuc, acesta se bucură încă de prezumţia de nevinovăţie, cu atât mai mult cu cât este vorba de un mandat european, iar în trecut au fost cazuri de suceveni săltaţi în baza unor mandate europene ţinuţi după gratii, şi apoi trimişi acasă cu „scuzele de rigoare”.