Un numeros grup de israelieni, însoţiţi de preşedintele Fundaţiei pentru promovarea Iudaismului român în Israel, rabinul Iosif Wasserman, dar şi de profesorul Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, a vizitat ieri municipiul reşedinţă de judeţ, în principal Sinagoga Gah, Muzeul Satului Bucovinean şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
Aceştia au fost întâmpinaţi şi însoţiţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, dar şi de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, în periplul lor comemorativ-iniţiatic, care se numeşte „Marşul vieţii”.
„În urmă cu vreo 80 de ani, evreii reprezentau aproape o treime din populaţia municipiului Suceava. În întregul judeţ evreii au fost prezenţi în număr mare, fiind o comunitate activă, implicată în dezvoltarea acestei zone. Tocmai de aceea acum sunt multe obiective care au legătură cu prezenţa lor şi care merită vizitate - sinagogile de la Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Siret, dar şi cimitirele evreieşti, cel mai vechi fiind cel din Suceava, din sec. XV”, a precizat Gheorghe Flutur.
Rabinul Iosif Wasserman, care este iniţiatorul “Marşului vieţii”, menit să rememoreze pogromurile din Dorohoi şi Iaşi şi să comemoreze Holocaustul, le-a mulţumit gazdelor pentru primirea călduroasă, pentru sprijinul acordat comunităţii evreieşti, remarcând şi greaua misiune a preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Suceava, Sorin Golda, de a „ţine sus” steagul iudaismului, în condiţiile în care are o comunitate foarte mică, de aproape 30 de persoane, majoritatea în vârstă.
Sinagoga Gah, prima oprire din „Marșul vieţii” în Suceava, a fost reintrodusă în circuitul turistic la finele anului trecut, după lucrările de reabilitare realizate cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dar şi al Primăriei Suceava, care a alocat fonduri de aproximativ 20.000 de euro.
Aceasta a fost construită în anul 1870 de societatea de ajutor mutual (societate de binefacere „Gmilut Hasadim” - abreviată Gah, din Suceava, care se ocupa cu furnizarea de servicii şi sprijin financiar pentru săracii şi nevoiaşii din întreaga regiune a Bucovinei).
De acolo, oaspeţii au fost conduşi la Muzeul Satului Bucovinean şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
Aceştia au apreciat frumuseţea arhitecturii locale şi a dotărilor acestor complexe muzeale, fiind impresionaţi plăcut de modul în care a fost reabilitată Cetatea.
„I-am invitat să revină şi să stea mai mult timp aici pentru a cunoaşte mai bine judeţul Suceava şi Bucovina. Sunt convins că în perioada următoare grupuri tot mai mari de israelieni ne vor vizita, pentru că au ce vedea”, a spus Gheorghe Flutur, care i-a îndemnat pe oaspeţi să încerce produsele culinare din Bucovina, fiind convins că îi vor încânta.
Atât rabinul Iosif Wasserman, cât şi preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava au transmis mulţumiri autorităţilor judeţene şi locale pentru sprijin şi au promis că, în perioada următoare, vor promova obiectivele din judeţul Suceava pentru a veni aici cu mai multe grupuri, pentru mai multe zile.
Prima acţiune a „Marşului vieţii” a fost organizată în anul 2005.