Peste 6.000 de elevi din judeţ au susţinut în această lună evaluarea naţională, trei sferturidintre aceştia obţinând medii peste 5 la examenul de final de clasa a VIII-a.
Imediat cum au fost afişate rezultatele testării, elevii au putut să-şi calculeze media de admitere şi să-şi cântărească şansele de a intra la liceul pe care îl au în vizor.
17 unităţi de învăţământ din municipiul Suceava, atât şcoli gimnaziale, cât şi licee care includ ciclu gimnazial,au organizat examenul de evaluare naţională. Am încercat să le ierarhizăm pe toate având drept criteriumedia aritmetică a tuturor notelor de la evaluarea naţională. De menţionat că topul este realizat înainte de publicarea rezultatelor finale, de rezolvarea contestaţiilor, eventualele modificări putând influenţa uşor ierarhia unităţilor.
Cel mai bine se poziţionează în top Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, cei 26 de absolvenţi de gimnaziu având o medie a notelor de la evaluare de 9,49.
Pe poziţia secundă a clasamentului se situează Şcoala Gimnazială Nr. 4 din cartierul George Enescu, unde media notelor de la evaluarea naţională este de 9,15. 22 de elevi au susţinut testarea la Şcoala Nr. 4, un elev obţinând calificativul maxim la ambele probe susţinute.
Top 3 este completat de Colegiul Naţional „Petru Rareş”, unde media totală a elevilor care au participat la evaluarea naţională (31 la număr) este de 9,13.
Poziţia a IV-a este ocupată de Colegiul „Mihai Eminescu” cu o medie de 8,7 (36 de elevi).
Rezultate bune au obţinut şi cei 110 elevi de clasa a VIII-a ai Şcolii Nr. 3 de pe Mărăşeşti, a căror medie la evaluarea naţională este de 8,41. De asemenea, şcoala se mândreşte şi cu doi absolvenţi cu 10 pe linie la evaluarea naţională. Liceul Teoretic Filadelfia se situează pe locul 6 cu o medie de 8,14 rezultată din notele celor 38 de absolvenţi de gimnaziu.
Pe poziţia a VII-a regăsim Şcoala Nr. 10 din Burdujeni cu o medie a notelor de la evaluarea naţională de 7,98.
Directorul unităţii, prof. Dumitru Chiuariu, a punctat că este mulţumit de rezultat, explicând că „avem un elev cu media 10, alţi patru elevi în primii 20 de absolvenţi din judeţ, iar alţi şapte sunt în primii 100”.
Pe locul VIII se situează Şcoala Gimnazială Nr. 1, cu o medie a notelor de la evaluarea naţională de 7,96 (84 de elevi).
Directorul Şcolii „Ion Creangă”: „Nu putem compara o şcoală cu 20 de absolvenţi de a VIII-a cu una cu 120 de absolvenţi”
Structura clasamentului este oarecum similară celor realizate în anii trecuţi, cu cele două clase de la colegiile „Ştefan cel Mare” şi „Petru Rareş” în fruntea ierarhiei. Lucru firesc dacă ţinem cont că cele două colegii din municipiu îşi selectează elevii de gimnaziu printr-un examen de departajare. Testarea elevilor care vor dintr-a V-a la cele două colegii naţionale nu este chiar la îndemâna oricui, candidaţii trebuind să demonstreze cunoştinţe temeinice de matematică, română şi limbă străină.
De asemenea, diferenţele dintre numărul absolvenţilor la şcolile din municipiu este destul de însemnată. De exemplu, la Colegiul „Ştefan cel Mare”, lider în top, figurează 26 de elevi de clasa a VIII-a, în vreme ce la Şcoala „Miron Costin” din Burdujeni sunt 129. Prin urmare, o comparaţie întreşcolile de cartier, cu clase numeroase, şi liceele cu ştaif din oraş, cu elevi puţini, şi aceia aleşi pe sprânceană, ar putea fi consideratănedreaptăpentru cea dintâi categorie.
Directorul Şcolii „Ion Creangă” din cartierul Obcini, prof. Constantin Mărgineanu, unde în acest an au absolvit 120 de elevi, a explicat că „rezultatele şcolii sunt mai bune decât în 2016. Avem rezultate frumoase, însă noi avem 120 de absolvenţi. Nu putem compara media notelor de la o şcoală cu 20 de absolvenţi cu una cu 120 de absolvenţi”. Prof. Constantin Mărgineanu susţine că în analiza clasamentului trebuie avut în vedere numărul de elevi de la fiecare şcoală.
A doua parte a clasamentului
Revenind însă la topul întocmit, pe locul IX se poziţionează Liceul Natanael cu media 7,94 (16 elevi), urmat de Şcoala Gimnazială „Miron Costin” din Burdujeni, cu o medie de 7,71 (129 de copii), şi Şcoala Gimnazială Nr. 8 din George Enescu, cu media de 7,7 (52 de elevi).
La Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din Obcini media notelor de la evaluarea naţională este de 7,55.
Pe locul 13 regăsim Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” cu o medie de 6,64 (41 de elevi), urmat de Şcoala Nr. 6 din Burdujeni Sat, cu 6,2 (16 elevi).
La coada clasamentului, cu medii mai mici de 6, se situează Şcoala Gimnazială Nr. 7 din Iţcani, Liceul cu Program Sportiv şi Şcoala Gimnazială „Jean Bart” din Burdujeni.