Centrul de Reuşită Universitară (CRU) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost ieri gazda unei mese rotunde în cadrul căreia s-a făcut un bilanţ al acordului de cooperare dintre USV şi Universitatea ”Hassan II” din Casablanca, Maroc, semnat în anul 2014 între cele două instituţii de învăţământ superior. Rezultatele concrete ale colaborării dintre cele două universităţi au fost prezentate de prof. univ. dr. Adel Fartakh, coordonatorul parteneriatului din partea Universităţii „Hassan II”, lector univ. dr. Cătălina Pînzariu, coordonator din partea USV, şi de doctoranzii care au efectuat sau efectuează stagii de cercetare la USV şi Casablanca, precum Aittaleb Zakaria şi Omar Hans Samhari. Moderatori au fost coordonatorii CRU, prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu şi Mariana Şovea.
La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanta Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Nicoleta Popa, prorectorul USV, prof. univ. dr. Ştefan Purice, directorul Şcolii Doctorale, prof. univ. dr. Rodica Nagy, reprezentanta departamentului de relaţii internaţionale din cadrul USV, Laura Tănase, alţi doctoranzi străini beneficiari ai cooperării academice internaţionale.
În cadrul programului au fost prezentate activităţile realizate în urma parteneriatului USV-Universitatea „Hassan II”: Colocviul Internaţional "Calitate în învăţământul superior", ajuns anul acesta la a treia ediţie, cu propria sa pagină online, realizată de studenţi marocani, cu sprijinul Cătălinei Pînzariu, stagii de cercetare la Suceava, respectiv Casablanca, pentru doctoranzi, stagii de practică pentru studenţi marocani la USV, stagii de predare, ca profesori asociaţi, pentru cadrele universitare, publicarea a patru volume şi pregătirea altor trei volume colective, cu comunicări ştiinţifice, rezultate din activitatea de cercetare a universitarilor şi doctoranzilor din instituţiile partenere, extinderea parteneriatului interuniversitar prin semnarea, în aprilie 2017, a unui acord similar cu cel dintre facultăţile de litere, între Facultatea de Ştiinţe Economice din Suceava şi Facultatea de Ştiinţe Juridice din Casablanca.
Noi direcţii de dezvoltare a cooperării interuniversitare
Prof. Fartakh a prezentat cel mai recent volum colectiv, "Limbă, identitate şi diversitate culturală", lansat la ediţia 2017 a colocviului „Asigurarea calităţii în învăţământul superior”, un volum care reuneşte 26 de comunicări ştiinţifice ale unor profesori şi cercetători de la universităţi din România şi Maroc. Lucrarea a fost editată şi coordonată de prof. Fartakh, prof. univ. Lhoussain Simour, lector univ. dr. Cătălina Iuliana Pînzariu şi conf. univ. dr. Claudia Costin.
În cadrul dezbaterilor de ieri, s-au analizat şi posibilităţile de dezvoltare a noi proiecte comune, precum participarea universitarilor şi doctoranzilor suceveni la realizarea unei hărţi lingvistice a Marocului sau înfiinţarea unui laborator de cercetare multidisciplinară în cadrul CRU.
Reprezentanta Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Nicoleta Popa, a declarat că ”este o plăcută coincidenţă” invitaţia primită din partea CRU, de a participa la un eveniment în care se prezintă rezultatele cooperării dintre cele două universităţi, pentru că scopul vizitei sale la USV este tocmai monitorizarea stagiilor în străinătate efectuate în cadrul parteneriatelor internaţionale.
Prorectorul Ştefan Purice a adresat felicitări coordonatorilor CRU şi a declarat că acordul de colaborare cu Universitatea „Hassan II” este util atât pentru USV, cât şi pentru cei care beneficiază de stagii la Universitatea „Ştefan cel Mare”. ”Este util pentru schimburile de experienţă, de idei, mai ales că se materializează în lucruri concrete - volume cu lucrările cadrelor didactice, ale doctoranzilor şi ale studenţilor”, a spus prof. Purice, care a mai subliniat că la fel de importantă este şi ”apropierea între oameni şi culturi”.
Mai menţionăm că CRU funcţionează sub coordonarea Agenţiei Universitare a Francofoniei - Biroul pentru Europa Centrală şi Orientală de la Bucureşti (BECO-AUF) şi este coordonat de prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu şi lector dr. Mariana Şovea.