Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a doi soţi, administratori ai unei societăţi de valorificare a deşeurilor feroase şi neferoase, pentru o evaziune fiscală calculată la peste 125.000 de lei.
Inculpaţii Neculai Stănescu şi Zînica Stănescu au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Din cercetările efectuate de procurori rezultă că în perioada 2013-2014, cei doi inculpaţi au administrat o societate care a avut obiect principal de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate. Activitatea societăţii a constat, în principal, în achiziţia de la persoane fizice şi apoi livrarea de deşeuri fier vechi şi neferoase către societăţi comerciale din judeţul Suceava şi din ţară. Aşadar, omniprezentele firme care colectează fier vechi, titulatură generală sub care s-au ascuns în ultimii ani o mulţime de afaceri murdare. Societatea a funcţionat cu sediul în comuna Cornu Luncii şi cu punct de lucru în oraşul Frasin.
„În perioada ianuarie 2013 - septembrie 2014, inculpaţii Stănescu Neculai şi Stănescu Zînica, în calitate de administratori de fapt şi de drept ai S.C. M. S.R.L., au omis evidenţierea în actele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale de livrare şi achiziţie deşeuri feroase şi neferoase, în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a sumei de 125.653 lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe venit şi TVA”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Procurorii au explicat în rechizitoriu cum a rezultat prejudiciul. De exemplu, peste 50.000 de lei reprezintă neevidenţierea contabilă a operaţiunilor de achiziţie de fier vechi de la persoane fizice, în cantitate totală de 476.480 kg, în valoare de 340.287 de lei, sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei totale de 54.532 de lei, reprezentând impozit pe venit cu reţinere de la sursă. O altă parte din prejudiciu, peste 70.000 de lei, ar rezulta din faptul că nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă livrări de fier vechi către alte societăţi, în cantitate totală de 476.480 kilograme, şi nu au fost evidenţiate veniturile obţinute în sumă totală de 440.087 lei.
Procurorii au mai anunţat că, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor ce pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor (o clădire, două suprafeţe de teren şi trei autovehicule).
Dosarul va fi judecat în primă instanţă la Tribunalul Suceava.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, cei doi se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
În ultima vreme, mai mulţi afacerişti din domeniul exploatării feroaselor au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni economice cu prejudicii mari şi foarte mari.