Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă ca, în vederea prevenirii problemelor de sănătate provocate de temperaturile ridicate, anunţate pentru următoarea perioadă, să respecte un set minim de măsuri de protecţie. Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, sfătuieşte populaţia ca, în primul rând, să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00 şi să regleze aparatele de aer condiţionat, acolo unde există, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Potrivit recomandărilor inspectorilor sanitari, dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius este contraindicat să se utilizeze ventilatoare. În zilele caniculare se indică purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, duşurile călduţe, fără a vă şterge de apă şi consumul a 1,5 – 2 litri de lichide - consumul unui pahar de apă sau a unei doze de iaurt la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii recomandă, de asemenea, o igienă corporală riguroasă în zilele caniculare, cu 3-4 duşuri zilnice.
Alcoolul, inclusiv berea şi vinul, trebuie eliminate din consum deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De evitat sunt şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice. Se recomandă, în schimb, consumul de fructe şi legume proaspete, în mod special de pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, datorită conţinutului mare de apă al acestora.
Cum poate fi scăzută temperatura în locuinţe
Creşterea temperaturii în locuinţe poate fi limitată prin închiderea ferestrelor expuse la soare şi lăsarea jaluzelelor şi/sau a draperiilor, prin deschiderea geamurilor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă, dar şi prin închiderea aparatelor electro-casnice care nu sunt folosite.
Adjunctul DSP a subliniat că grija pentru evitarea problemelor cauzate de caniculă trebuie extinsă asupra copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. O atenţie specială trebuie acordată sugarilor, care nu trebuie scoşi din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap. Copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare. În restul timpului i se va face toaleta locala ori de câte ori este nevoie.
Pentru copiii preşcolari, se recomandă duşuri zilnice cu apă la temperatura camerei.
De asemenea, persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune li se indică să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente şi menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, cu efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.