Doi elevi din judeţ care susţineau proba de limba română în centrele de examen Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc şi Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus au fost eliminaţi din examenul de bacalaureat pentru tentativă de fraudă.
Primul a fost surprins cu telefonul mobil în timpul desfăşurării testării, iar celălalt avea asupra sa un dispozitiv electronic de ascultare.
Incidentele de ieri s-au petrecut deşi candidaţii au fost atenţionaţi în repetate rânduri asupra faptului că pătrunderea în sală cu telefonul mobil, cărţi sau alte materiale informative atrage eliminarea din examen, indiferent dacă acestea sunt folosite sau nu. Cei doi tineri nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, la prima probă scrisă a bacalaureatului s-au înscris 4.948 de elevi, au fost prezenţi 4.801, înregistrându-se 145 de absenţi.
Pentru absolvenţii de liceu, urmează o săptămână plină de emoţii şi momente tensionate.
Pe 28 iunie, liceenii sunt aşteptaţi la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar pe 30 iunie este programată proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 27 iunie va avea loc proba de limba şi literatura maternă pentru minorităţi.
Pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele, până la ora 16:00, şi vor putea fi depuse contestaţiile (orele 16:00-20:00). Pe 10 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2017 va începe în data de 11 iulie, cu înscrierea candidaţilor.
Subiecte accesibile
Elevii care au susţinut testarea scrisă la limba română au primit două tipuri de subiecte, unele adaptate profilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic. La subiectul al III-lea, la ambele variante de subiecte, elevii au avut de redactat un eseu despre un roman studiat.
Elevii au răsuflat uşuraţi la ieşirea din examen, menţionând că „romanul” oricum era pe lista subiectelor învăţate de mai toţi candidaţii, iar asta le va permite să ia o notă de trecere, ba chiar una bună.
Absolvenţii de liceu de la profilul real au avut de scris un eseu în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ioan Slavici sau lui Liviu Rebreanu. Eseul trebuia să aibă între 600 şi 900 de cuvinte.
La subiectul al doilea au primit ca cerinţă redactarea unui text argumentativ, de 150-300 de cuvinte, despre rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă.
La primul subiect, elevii de la real au primit un fragment din poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu, având de răspuns la nouă cerinţe referitoare la poezia lui Maniu (de explicat rolul cratimei, de precizat două motive literare din text, de explicat semnificaţia unor figuri de stil, de comentat o strofă a poeziei etc.).
De cealaltă parte, absolvenţii de liceu de la profilul uman au avut de scris un eseu (600-900 de cuvinte) în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda.
La subiectul al doilea, tinerii au avut de redactat un text argumentativ despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică.
La primul subiect, elevii au primit o poezie de Ion Voinea, având de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului (sinonime, rolul cratimei, de precizat tema poeziei şi un motiv literar, de ilustrat două trăsături ale genului liric).