Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, sâmbătă, că autorităţile din Polonia şi Ucraina vor urgentarea lucrărilor la o rută rapidă care să facă legătura între Marea Baltică şi Marea Neagră, din care face parte şi drumul expres Siret – Suceava – Bucureşti. Gheorghe Flutur a participat zilele trecute, la Liov, la o întâlnire cu autorităţile din patru regiuni din Ucraina şi două voievodate din Polonia, unul dintre principalele subiecte de discuţie fiind drumul care face legătura de la Gdansk spre Varşovia, Liov, Cernăuţi, Siret, Suceava, Bucureşti şi în continuare spre Sofia.
„O problemă care trebuie discutată, despre care vorbim de mult, dar nu s-a făcut mare lucru, este cea legată de drumul Nord-Sud, un drum expres sau o autostradă, care să lege Marea Baltică de Marea Neagră, de la Gdansk, Varşovia, Liov, Cernăuţi, Suceava, Bucureşti şi apoi mai departe spre Sofia”, a spus şeful administraţiei judeţene, care a adăugat că „după cum se ştie, Guvernul României a aprobat un Masterplan de transporturi, cu un drum expres până la Siret. Ce ne nemulţumeşte pe noi e că porţiunea aceasta Siret - Paşcani se are în vedere undeva de prin 2022. Ori traficul deja este de nesuportat în momentul de faţă. Nu putem să lăsăm lucrurile aşa. Insistenţa noastră este să grăbească acest coridor. Şi Ucraina şi Polonia solicită acest lucru”.
Gheorghe Flutur a explicat că Polonia este mult mai avansată din punctul de vedere al dezvoltării infrastructurii, Guvernul din această ţară aprobând un program, din fonduri proprii, pentru finanţarea şoselelor de centură în toate localităţile, în timp ce legătura dintre acestea se va face prin drumuri expres sau autostrăzi, construite cu fonduri europene. Flutur a arătat că autorităţile din Polonia i-au transmis că distanţa dintre Varşovia şi Bucureşti este de 1.000 de kilometri, iar un alt traseu Varşovia – Budapesta – Bucureşti are 1.500 de kilometri, ambele parcurgându-se în acelaşi timp. „Cei din Polonia spun că pe ambele trasee faci acelaşi timp, 1.000 de kilometri direct prin România, sau 1.500 de kilometri prin Ungaria, pentru că pe a doua rută au porţiuni de autostradă care îi ajută. Şi atunci obligaţia noastră este să modernizăm aceste drumuri”, a mai precizat preşedintele CJ Suceava.
Pe de altă parte, el a arătat că la întâlnirea de la Liov a discutat cu autorităţile regiunilor din Ucraina despre importanţa urgentării lucrărilor de modernizare a unor drumuri care fac legătura cu viitoarele puncte de trecere a frontierei. Gheorghe Flutur a amintit că de pe 11 iunie au fost scoase vizele pentru cetăţenii ucraineni care vor să intre în ţările Uniunii Europene, şi deja numărul persoanelor din Ucraina care tranzitează vama Siret este foarte mare. „Am avut discuţii foarte aplicate cu partea ucraineană pentru a-şi moderniza drumurile către România. Şi mă refer aici în primul rând la zona raionului Putila, în zona de munte, unde pe circa 50 de kilometri trebuie construite drumuri modernizate, atât spre partea Rusca – Ulma, cât şi spre Şepit – Izvoarele Sucevei”, a arătat Gheorghe Flutur. El a mai precizat că atât autorităţile de la Kiev, cât şi cele din Cernăuţi au anunţat că sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere către punctele de trecere a frontierei.a