La fel ca şi anii anteriori, la hramul Sucevei, primarul Ion Lungu şi familia sa au oferit 5.000 de sarmale, pâine şi 5.000 de sticle de apă minerală pelerinilor veniţi din toată ţara să se roage la moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Ajutat de soţia sa, Luminiţa, edilul sucevean le-a oferit „musafirilor” veniţi din Maramureş şi din regiunea Moldova, dar şi sucevenilor veniţi la mănăstire pachete cu sarmale de post, pâine şi câte o sticlă de apă. Împărţirea bucatelor s-a făcut în mod civilizat, fără ca mulţimea să se îngrămădească, un rol important avându-l măsurile luate de Poliţia Locală, care a securizat zona cu garduri de protecţie, lăsând doar un culoar pe care oamenii intrau pe rând.
„Conform tradiţiei, pentru al 13-lea an consecutiv, familia mea oferă 5.000 de sarmale şi 5.000 de sticle de apă minerală pelerinilor care au venit la Suceava la Mănăstirea Sf. Ioan. Ele au fost pregătite special pentru pelerinii din Maramureş, cei care stau şi se roagă în curtea bisericii, dar nu numai. Mă bucură mult faptul că sunt foarte multe gospodine din Suceava care oferă aici sarmale, ardei umpluţi, este un gest de ospitalitate foarte binevenit”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
O parte dintre cei veniţi să primească „de-ale gurii” au şi întrebat de cazare, imediat fiind îndrumaţi pentru a beneficia de transport gratuit către locurile special pregătite.
„În fiecare an ne pregătim să-i întâmpinăm cum se cuvine pe aceşti pelerini, deja am fost întrebaţi de numeroşi oameni dacă avem să le asigurăm locuri de cazare. Avem 200 de locuri de cazare la căminele şcolilor şi liceelor din municipiu, iar la ora 20.00 vor veni maşini de la TPL să le asigurăm transport gratuit către locaţiile stabilite”, a precizat edilul sucevean.
Ion Lungu a recunoscut că a gustat mai devreme din sarmalele pregătite pentru hramul Sucevei, pentru a se asigura că sunt bune, savurându-le împreună cu salariaţii din primărie, care le-au dat calificativ de „foarte bune”.