Studiul de fezabilitate și lista de dotare pentru o nouă secţie la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava vor fi supuse aprobării Consiliului Judeţean, în ședinţa de săptămâna viitoare. Conducerea unităţii medicale intenţionează să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative, destinată bolnavilor în stadiu terminal, îndeosebi celor singuri sau abandonaţi în spital. Dacă proiectul va avansa fără obișnuitele sincope provocate de contestarea licitaţiilor, noua secţie ar putea fi finalizată până la începutul anului viitor.
Ieri, managerul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu, i-a prezentat președintelui CJ, Gheorghe Flutur, proiectul secţiei de îngrijiri paleative, în cadrul unei vizite la faţa locului. ”Am trecut în revistă ceea ce intenţionăm să facem pentru amenajarea secţiei. Totodată, am efectuat împreună o inspecţie pe teren pentru a vedea ce mai putem face pentru punerea în valoare a întregului perimetru din curtea Spitalului Vechi. Intenţionăm să dezvoltăm aici mai multe proiecte”, a declarat managerul spitalului.
Conform planurilor pregătite de spital, secţia de îngrijiri paleative va fi amenajată la demisolul secţiei Pneumologie, un spaţiu tehnic și de depozitare, pentru care Direcţia de Sănătate Publică a fost de acord, în principiu, cu noua destinaţie.
Managerul Rîmbu a explicat că serviciul de îngrijiri paleative va avea 25 de paturi, cu o dotare adaptată nevoilor speciale pe care le au acești pacienţi, cu grad ridicat de dependenţă. Saloanele sunt gândite să fie cu 1-2 paturi, acceptabil și cu 4, cu condiţia separării cu paravane și cu respectarea suprafeţei de 7 mp/pat, cu sisteme de semnalizare sonoră la pat și în băi. Grupurile sanitare trebuie să fie adaptate persoanelor cu dizabilităţi, cu cadă de baie asistată.
Valoarea estimată a investiţiei depășește 1,2 milioane de euro
Dotarea are în vedere, printre altele, defibrilatoare, electrocardiograf, ecograf fix și mobil, staţie de oxigen, cu capacitate de a asigura oxigen în toate saloanele, inclusiv în cele de la Pneumologie. Pentru că este vorba despre pacienţi care stau mult timp imobilizaţi, saloanele vor fi dotate cu paturi multifuncţionale, saltele antiescare, paturi multifuncţionale și un sistem audio-video pentru terapia prin muzică. Secţia va avea, de asemenea, lift.
Valoarea estimată a investiţiei (amenajare clădire, izolare și dotare) se ridică la peste 1,2 milioane – 1,5 milioane de euro.
Principalii beneficiari ai îngrijirilor paleative sunt pacienţii cu cancer, insuficienţă cardiacă severă, boala pulmonară obstructivă cronică, HIV, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală, boli neurologice progresive etc.
Rîmbu a mai spus că, deşi o astfel de secţie de îngrijiri paliative nu este specifică unui spital judeţean de urgenţă, pacienţii aflaţi în stadii terminale, mai ales cei care nu au familii care să-i îngrijească la domiciliu, rămân timp îndelungat în spital pentru că dacă ar fi externaţi nu are cine să se ocupe de ei. Corelată cu absenţa unui centru de profil în zona municipiului Suceava, înfiinţarea şi dezvoltarea unei secţii de îngrijiri paliative pentru această categorie de pacienţi este “absolut necesară”.
“Sunt mulţi bolnavi în faze terminale care nu au unde fi duşi, acasă nu-i ia nimeni, ori sunt părăsiţi, ori nu are cine-i îngriji şi atunci rămân foarte mult în secţiile noastre sau în Terapie Intensivă. Desigur, noi nu-i putem externa, n-ar fi nici omeneşte şi atunci e absolut nevoie de o secţie de acest gen, pentru că îi poţi transfera acolo unde li se asigură asistenţa medicală de care au nevoie. Astfel putem salva situaţii extrem de delicate ”, a subliniat Rîmbu.
Menţionăm că durata medie de spitalizare este unul dintre criteriile de performanţă pentru un spital; cu cât aceasta este mai scurtă spitalul este mai bine cotat și finanţat pentru că se consideră că oferă servicii medicale ridicate calitativ. Însă decizia de externare a unui bătrân care nu are nici familie, nici bani ca să plătească pe cineva să-l ajute este foarte dificil de luat, chiar dacă nu are nici o boală acută care să justifice internarea într-un spital de urgenţă.