Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a demarat o campanie de instruire a poliţiştilor cu privire la dobândirea de abilităţi pentru gestionarea eficientă a situaţiilor conflictuale din familii. Pe lângă aceste cuvinte pompoase, cel mai important este că fiecare poliţist va avea în mapa de intervenţie un formular tip prin care victimele violenţei în familie vor putea solicita în regim de urgenţă instanţelor de judecată un ordin de protecţie.
Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a explicat:
„În perioada 12 – 20 iunie 2017 au fost organizate sesiuni de training şi instruire a poliţiştilor cu privire la modalitatea de intervenţie în cazul unor astfel de solicitări şi evenimente. Fiecare poliţist a fost instruit cu privire la prevederile Legii 217/2003, privind prevenirea şi combaterea violenţei intrafamiliale. Fiecare poliţist va avea în mapa de intervenţie un formular de solicitare a ordinului de protecţie şi va informa în mod obligatoriu victima cu privire la posibilitatea depunerii unei cereri de emitere a ordinului de protecţie. De asemenea, poliţiştii au fost instruiţi cu privire la tehnici noi de abordare a conflictelor, astfel încât categoriile vulnerabile, în special copiii, să aibă de suferit cât mai puţin în astfel de cazuri”.
Peste 60 de ordine de protecţie, aprobate de judecători de la începutul lui 2017
Posibilitatea victimelor violenţei în familie (în mare majoritate femei agresate de soţi, dar şi părinţi victime ale propriilor copii, ori invers), de a solicita un ordin de protecţie a fost deja intens folosită în Suceava. Statisticile poliţiei arată că de la începutul anului au fost solicitate şi emise de judecători peste 60 de ordine de protecţie şi patru persoane care nu au respectat aceste ordine au ajuns în arestul IPJ Suceava. Cifrele sunt un barometru care spune multe despre nivelul exacerbat al violenţei în familie. Asta cu atât mai mult cu cât de regulă ordinele de protecţie se emit după fapte de violenţă sau distrugere repetate.
Prin ordinul de protecţie emis de instanţă, agresorului i se impune obligaţia de a nu se mai apropia de victimă. De la caz la caz, în funcţie de forma agresiunii, agresorului i se impune obligaţia de nu a se apropia la mai puţin de 50-100 de metri de casa victimei ori chiar de a nu o contacta telefonic. În unele cazuri, soţilor agresivi li se impune şi obligaţia de nu a intra în contact cu copiii.
În cadrul acestei campanii de instruire a fost acordată şi o diplomă pentru unitatea de poliţie care a fost cea mai activă în promovarea ordinului de protecţie şi în gestionarea cazurilor de violenţă în familie. Diploma de merit a fost acordată Secţiei de Poliţie Rurală Marginea.
Acţiunile de instruire s-au desfăşurat în cadrul campaniei „Aripi frânte”, al cărei scop îl reprezintă creşterea gradului de informare a membrilor comunităţii cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenţei în familie, cu privire la instituţiile implicate în gestionarea acestui fenomen precum şi cu privire la drepturile şi măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecţiei victimelor violenţei în familie. Campania are loc în mediul rural şi în mediul urban până la finele anului 2017.