Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a atras atenţia asupra faptului că, deşi România are o legislaţie modernă cu privire la construcţiile civile, în realitate, în ţară domneşte dezordinea arhitecturală şi dispreţul faţă de calitatea construcţiei. Dumitru Mihalescul a arătat că după aderarea României la Uniunea Europeană, legislaţia românească în domeniul urbanismului, calităţii şi disciplinei în construcţii a înregistrat salturi calitative importante, însă aceasta este în continuare imperfectă.
Mihalescul şi-a pus întrebarea cum s-a putut ajunge în situaţia, tot mai frecventă, în care între două case mici apare peste noapte un bloc fără locuri proprii de parcare, fără spaţii verzi, fără respectarea limitelor minime de intimitate şi siguranţă la incendii faţă de vecini, fără să asigure un interval minim de însorire sau fără să respecte nici o exigenţă impusă de lege. „Nu mai adaug şi faptul că, de multe ori, astfel de imobile apar după ce buldozerul nemilos a culcat la pământ clădiri catalogate ca fiind incluse în patrimoniul naţional construit sau care puteau fi incluse în acesta sau clădiri care ar fi putut fi conservate şi care ne reprezintă ca naţiune, atât din punct de vedere istoric, cât şi cultural. Dar câştigul imediat al unora, uneori de mii şi zeci de mii de euro, este mult mai important decât o politică serioasă în domeniul construcţiilor. Cetăţeanul nu mai contează atunci când câştigul este aşa de mare”, a declarat parlamentarul sucevean.
Dumitru Mihalescul consideră că încălcarea legii de către operatorii economici care construiesc blocuri nu poate avea loc fără o complicitate, mai mică sau mai mare, venită chiar din partea autorităţilor statului român, a celor care emit avize, certificate, autorizaţii sau fac recepţii finale ale lucrărilor. „Avem atâtea autorităţi în acest domeniu, că nici nu le ştim numărul. Complicitatea poate veni şi dintr-un interes personal, dar şi din total dezinteres faţă de comunităţile locale. Să ştiţi că, de cele mai multe ori, nepăsarea autorităţilor este cel mai mare duşman al nostru. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunosc faptul că aceste aspecte ajung cu miile în faţa instanţelor şi, după ani buni de judecată, li se spune oamenilor că au dreptate, chiar dacă a trebuit ca aceştia să cheltuiască bani şi timp pentru a-şi căuta dreptatea”, spune deputatul PNL de Suceava.
Mihalescul consideră că trebuie stopate practicile nefaste ale investitorilor în domeniul imobiliar care sunt ghidaţi doar de creşterea profitului cu orice preţ
El a adăugat că din datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi Banca Naţională a României, 2017 reprezintă un an în care au repornit în forţă activităţile economice în domeniul imobiliar. Dumitru Mihalescul a amintit că ultima perioadă de avânt al construcţiilor a fost între anii 2005-2008, când în toată ţara s-a construit haotic, lucrările au fost de proastă calitate, iar marea majoritate a cetăţenilor a fost afectată.
„Dacă nu vedem ceea ce se întâmplă deja în jurul nostru, în economia noastră, cum bucuria creşterii economice aduce multă tristeţe pentru mii de oameni, atunci nu ştiu cum vom merge acasă, unde am fost aleşi, şi vom avea puterea să-i privim în ochi pe alegătorii noştri”, a precizat Mihalescul. El a mai declarat că un lider de seamă al PSD, „vopsit în tehnocrat”, a promis în anul 2016 soluţii concrete pentru problemele din domeniul imobiliar, însă acestea au întârziat să apară. Aceleaşi promisiuni, afirmă deputatul PNL de Suceava, le-a făcut şi ministrul demisionar al Dezvoltării, Sevil Shaidehh, la învestitura în funcţie, ea susţinând că în România nu se va mai construi după bunul plac al fiecăruia. „A crezut-o oare cineva? Atunci cu siguraţă a fost naiv! PSD nu are şi nu a avut vreodată ca prioritate bunăstarea oamenilor! Se vede zilele acestea, cu ochiul liber, când se canibalizează între ei pentru putere”, a precizat Dumitru Mihalescul.
Nu în ultimul rând, deputatul PNL de Suceava a propus să întoarcă Parlamentul la rolul lui constituţional de unică autoritate legiuitoare, dar şi de autoritate de control asupra autorităţilor executive. În acest sens, Mihalescul consideră că de la nivel parlamentar ar trebui să se analizeze şi să se evalueze dacă pot fi stopate practicile şi obiceiurile nefaste ale celor care investesc în domeniul imobiliar şi sunt ghidaţi doar de creşterea profitului peste noapte, cu orice preţ. Dumitru Mihalescul a declarat că este de acord ca dezvoltatorii imobiliari să facă profit şi să construiască blocuri, însă nu oricum, adăugând că Parlamentul trebuie să dea semnalul că legea nu este opţională pentru nici un cetăţean şi că este egală pentru toată lumea.