Punct final în procesul în care au fost trimise în judecată 35 de persoane pentru infracţiuni care au vizat sute de falsuri prin care s-au obţinut în mod fraudulos certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate. Dintre cei trimişi în judecată şi pentru care procesul s-a finalizat s-au pronunţat doar condamnări cu suspendare sau suspendare sub supraveghere, fără nici o achitare. Soluţia de ieri a Curţii de Apel Suceava este definitivă. Pentru nouă dintre inculpaţi dosarul va continua, urmând ca o soluţie să fie dată în perioada următoare.
Ancheta a pornit în 2010, în urma unui denunţ înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care şi-a declinat ulterior competenţa la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Din primele date, confirmate ulterior, a rezultat că mai multe persoane, doctori la cabinete individuale sau angajaţi ai Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, la solicitarea unor persoane care aveau contact direct cu viitorii beneficiari ai pensiilor de invaliditate sau ai certificatelor de handicap, au falsificat, în perioada 2009-2011, înscrisuri din care rezulta că mai mulţi suceveni au fost supuşi unor investigaţii medicale în urma cărora au fost diagnosticaţi cu diferite boli cronice, lucru ce nu corespundea realităţii.
La vremea respectivă, au urmat percheziţii la persoanele vizate de anchetă, fiind ridicate teancuri de documente medicale.
„Actele falsificate au ajuns într-un final la persoanele ale căror date de identificare erau consemnate în cuprinsul lor, fiind folosite pentru obţinerea frauduloasă de certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate”, au explicat anchetatorii.
Investigaţii medicale doar pe hârtie
Multe dintre persoanele care au beneficiat de sume de bani prin aceste falsuri erau totuşi bolnave, însă, din lipsă de timp sau de frica de a nu fi trecute într-un grad mai mic de invaliditate, acestea preferau să „aranjeze” obţinerea actelor medicale ce trebuiau prezentate la revizuire. Astfel, respectivii beneficiari erau investigaţi medical doar pe hârtie, au explicat anchetatorii.
„Pentru analizarea situaţiei medicale a beneficiarului pensiei de invaliditate, acesta trebuia să realizeze, anterior termenului stabilit de comisie, investigaţiile medicale solicitate. În urma realizării acestor investigaţii, pacientul prezenta o anumită situaţie medicală, care era supusă, la termenul de revizuire, analizei medicului expert din cadrul comisiei de examinare. Or, atât timp cât persoanele cercetate nu s-au supus în mod real unui control medical, menţiunile din actele medicale prezentate comisiilor de examinare nu indică situaţia medicală reală a acestora în momentul respectiv”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Afacerile erau derulate în majoritate de personal medical din anturajul medicilor specialişti
Procurorii au subliniat că majoritatea înscrisurilor medicale au fost falsificate de persoane care au dobândit cunoştinţe medicale ca urmare a funcţionării lor în cadrul secţiilor Spitalului Suceava, o anumită perioadă de timp, pe lângă medicii specialişti, timp în care au observat modul de examinare, consemnările realizate (conținutul actelor), tipul de analize corespunzătoare, diagnosticul corespunzător unui anumit tip de analize etc. O parte din aceste persoane, având acces la formularele tipizate folosite de unitatea spitalicească, şi le-au însuşit, aceste înscrisuri fiind găsite la locuinţele lor în cadrul percheziţiilor efectuate.
Sunt însă şi cazuri în care s-a constatat implicarea directă în comiterea de falsuri a unor doctori specialişti care au completat diferite acte medicale fără nici un fel de consultaţie.
Doctori trimişi în judecată
Pe lista medicilor trimişi în judecată se află Ana Burcă, de la Secţia de Neurologie, care deţine şi un cabinet medical particular. Ea este acuzată că a falsificat scrisori medicale, prin care a ajutat la inducerea în eroare a medicilor primari care au emis ulterior deciziile de acordare a unor forme de ajutor.
Un alt medic trimis în judecată este Teodor Chiriac, doctor la Cabinet Urologie „Chiriac Teodor”. El a fost acuzat că a ajutat, cu ştiinţă, prin emiterea de scrisori medicale, la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali ai statului.
Pe lista inculpaţilor se mai află Silvia Ginghină, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Oncologie, trimisă în judecată pentru că a emis scrisori medicale în fals, în baza unor examene clinice şi de laborator fictive.
Care a fost implicarea angajaţilor Primăriei Suceava
Printre cei trimişi în judecată se găsesc şi Iuliana Niculina Chiforiuc, inspector la Primăria municipiului Suceava – Serviciul de Protecţie Socială, şi Vasile Dănuţ Cîrcu, şef Serviciu Protecţie Socială din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială – Primăria Suceava. Prima este acuzată că a inserat, cu bună ştiinţă, în ancheta socială eliberată în vederea solicitării încadrării în grad de handicap a unei femei, Elisabeta Raţă, şi ea inculpată în dosar, date necorespunzătoare realităţii. Mai exact, i-a agravat din „pix” starea şi mobilitatea, ajutând la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali ai statului în vederea obţinerii de către femeie a unui certificat de încadrare în grad de handicap în baza căruia aceasta a încasat nejustificat suma de 2.808 lei.
În ce-l priveşte pe Dănuţ Vasile Cîrcu, s-a constatat că în cazul unui alt inculpat, Constantin Raţă, a inserat că necesită ajutor parţial pentru efectuarea unor activităţi şi că starea respectivului s-a deteriorat. Şi în acest caz, prin aceste constatări, neconforme susţin procurorii, beneficiarul ar fi încasat ilegal peste 2.800 de lei.
Inculpaţi cercetaţi pentru un întreg lanţ de infracţiuni
Dintre inculpaţii cărora li se impută cele mai multe fapte pot fi amintiţi Rodica Luminiţa Morar, Maria Axinte, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie, Maria Andruchovici, asistent medical generalist la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Geriatrie, sau Olga Nastasiuc, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie.
Pe inculpata Rodica Luminiţa Morar, pensionară aflată în capul listei inculpaţilor, anchetatorii au trimis-o în judecată pentru implicarea în 17 cazuri de dosare fabricate pentru încasarea de pensii ilegale.
Printre infracţiunile reţinute în sarcina ei este şi cea de trafic de influenţa. Iată doar un exemplu: “în perioada 2009 - începutul anului 2011, a pretins de la C.G. 4.000 lei şi 200 euro, din care a primit 4.000 lei, lăsând să creadă că are influenţă pe lângă doctori şi membrii Comisiei de stabilire a gradului de handicap, pentru a obţine acte medicale fără realizarea de investigaţii medicale/consultaţii de specialitate şi <pensie>, în scopul încasării ilegale de sume de bani, reprezentând prestaţii sociale”.
Lista inculpaţilor şi condamnările dictate
După ce apelurile declarate de o parte dintre inculpaţi au fost admise, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au stabilit pedepsele definitive pentru 26 din cele 35 de persoane trimise în judecată, cu menţiunea că funcţiile care apar în dreptul lor erau deţinute la un anumit moment dat şi este posibil să nu mai coincidă acum.
Pentru cine nu s-a încheiat încă procesul
Pentru o parte dintre cei implicaţi în acest dosar complex procesul încă nu s-a încheiat. Şi asta pentru că judecătorul de la Tribunalul Suceava a dispus să disjungă dosarul, care este în continuare în lucru, tot la această instanţă. Cauza îi priveşte pe următorii: