Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 iun 2017 - Anul XXII, nr. 135 (6551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Internări în regim de urgenţă

Minoră în vârstă de 15 ani, în grija statului după ce a fost abandonată de mamă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O minoră în vârstă de 15 ani a ajuns în grija statului după ce a fost abandonată de mamă, la fel ca şi frăţiorul ei mai mic, şi neglijată de tată, cel în grija căruia a rămas. Reprezentanţii Primăriei comunei Mitocu Dragomirnei, unde are domiciliul minora, au sesizat autorităţile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava cu privire la situaţia fetei, aflată în situaţie de risc, şi au solicitat luarea unei măsuri în regim de urgenţă. Din ancheta socială rezultă că în timpul căsniciei celor doi soţi au existat mai multe conflicte care s-au răsfrânt negativ în primul rând asupra celor doi copii. Părinţii au divorţat, iar mama i-a părăsit pe cei doi copii când fata avea doar 8 ani, fără să mai ia legătura cu copiii în toată această perioadă.

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Georgeta Nadia Creţuleac, a declarat că tatăl minorilor era nevoit să presteze zilnic munci ocazionale pentru a le oferi minorilor cele necesare unui trai la limita supravieţuirii. „Din acest motiv, ajungea târziu acasă şi nu reuşea să-şi îndeplinească atribuţiile de părinte, copiii fiind lăsaţi nesupravegheaţi zilnic. Pentru fratele mai mic al minorei a fost instituită măsura plasamentului la un asistent maternal profesionist, datorită vârstei mai mici, la cererea tatălui, iar minora a rămas în grija tatălui, cu monitorizare din partea primăriei de domiciliu”, a mai spus şefa DGASPC.

Având în vedere faptul că nici minora nu avea sprijin din partea tatălui, „acesta din urmă adoptând un comportament de indiferenţă în tot ceea ce o privea”, Primăria Mitocu Dragomirnei a sesizat cazul şi a propus instituirea unei măsuri de protecţie pentru aceasta. Pentru asigurarea unui mediu familial propice dezvoltării armonioase, pentru adolescentă s-a propus instituirea unei măsuri de protecţie la Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” Rădăuţi.

 

Dispărută de acasă, găsită de poliţie şi trimisă la consiliere psihologică

Un alt caz care a intrat în atenţia Serviciului Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Violenţă în Familie din cadrul DGASPC Suceava a fost cel al unei minore în vârstă de 13 ani, în urma unei sesizări scrise venite din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Serviciul de Investigaţii Criminale. Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că în sesizarea venită de la IPJ Suceava „ni s-a adus la cunoştinţă situaţia unei minore în vârstă de 13 ani care avea nevoie de consiliere, deoarece plecase de acasă fără să anunţe părinţii, fiind dată dispărută, iar la întoarcere avea un comportament vizibil schimbat”. Părinţii, împreună cu minora, au fost chemaţi la sediul instituţiei de protecţie a copilului, pentru ca fiica „rătăcită” să beneficieze de evaluare psihologică, iar ulterior minora să poată fi inclusă într-un program de consiliere psihologică, cu acordul părinţilor.

„Din sesizarea celor de la poliţie a rezultat şi faptul că minora ar fi fost abuzată sexual în perioada cât a lipsit de la domiciliu, iar făptaşul acestei infracţiuni este cercetat penal la momentul actual. Minora s-a prezentat, împreună cu mama, la sediul instituţiei noastre, iar în urma evaluării psihologice s-a constatat necesitatea începerii consilierii”, a mai adăugat Nicoleta Daneliuc. S-a completat o fişă psihocriminologică de evaluare a copilului dispărut, o fişă cu observaţiile psihologului, iar minorei i s-au făcut şi câteva teste psihologice pentru identificarea profilului psihologic şi a nevoilor acesteia.

În urma testelor psihologice, specialiştii au concluzionat că „se remarcă un distres emoţional accentuat, suferinţă emoţională ridicată, tendinţe depresive de gândire şi comportament, un nivel scăzut al stimei de sine, strategii dezadaptative de gestionare a situaţiilor stresante, parţial datorate şi incidentului neplăcut prin care minora a trecut (unele sunt manifestări post-traumatice)”. Pentru aceste motive, în principal, minora a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică. Până în prezent, minora a respectat programul de consiliere, fiind prezentă la câteva şedinţe de consiliere psihologică.

 

35 de sesizări cu privire la copii aflaţi în situaţie de risc, în aprilie

În perioada 1-30 aprilie 2017 au fost înregistrate de Serviciul Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Violenţă în Familie din cadrul DGASPC Suceava 35 de sesizări cu privire la copii aflaţi în situaţie de risc, din care 26 de cazuri au fost confirmate, iar nouă cazuri neconfirmate. Pentru şapte copii s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă (un cuplu mamă-copil, plasament în regim de urgenţă la Centrul Maternal Gura Humorului, un copil, plasament în regim de urgenţă la Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” Rădăuţi şi cinci copii, plasament în regim de urgenţă la asistent maternal profesionist). 19 cazuri de copii au rămas în monitorizarea Serviciului Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Violenţă în Familie din cadrul DGASPC Suceava, încercându-se sprijinirea familiilor şi responsabilizarea părinţilor. 28 de sesizări, din totalul celor 35, sunt din mediul rural, iar şapte cazuri sunt din mediul urban.

 

Minor ajuns în Centrul de Urgenţă, după ce mama a plecat în străinătate, iar tatăl are probleme psihice

Luna trecută, la Serviciul Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Violenţă în Familie din cadrul DGASPC Suceava au fost înregistrate 56 de cazuri de copii care aveau nevoie de ajutor. Doar nouă din cele 56 de sesizări nu s-au confirmat. Pentru 14 copii s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă (şapte dintre minori au fost preluaţi de asistenţi maternali profesionişti, iar şapte minori au fost internaţi în centre de tip familial din judeţ). 34 de copii au rămas în monitorizarea Serviciului Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Violenţă în Familie din cadrul DGASPC Suceava. Din totalul cazurilor confirmate, 36 provin din mediul rural, iar 20 de cazuri de copii aflaţi în situaţie de risc sunt din mediul urban.

În luna mai a acestui an a fost internat în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat Suceava un minor în vârstă de 13 ani, cu domiciliul în municipiul Suceava. Băiatul provine dintr-o familie cu trei copii, mama fiind plecată în străinătate. Femeia nu a făcut demersurile de a delega exercitarea atribuţiilor părinteşti (conform art. 104 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului) unei persoane majore „care îndeplineşte condiţiile morale, financiare şi materiale în acest sens” şi care să îşi asume această responsabilitate în faţa instanţei de judecată, în condiţiile în care tatăl copiilor este internat într-un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică. Pentru minor a fost necesară măsura plasamentului în regim de urgenţă, deoarece era în situaţie de risc, fiind internat la Casa de tip Familial ,,Colţ Alb’’ din cadrul Serviciilor Multifuncţionale de Tip Rezidenţial Suceava.

Tot în luna mai a acestui an, după cum ne-au spus reprezentanţii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, a fost internată şi o minoră în vârstă de 17 ani, cu domiciliul în municipiul Suceava, ai cărei părinţi sunt divorţaţi de mai mulţi ani, iar mama este plecată la muncă în străinătate. Minora a fost lăsată în grija unui frate mai mare, major, care a solicitat internarea surorii minore într-un centru social pentru a beneficia de consiliere psihologică.

Şefa DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, a adăugat că tot luna trecută, pentru un nou-născut a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgenţă, ca urmare a unei sesizări primite de la Spitalul Judeţean ,,Sf. Ioan cel Nou’’ Suceava. „Sesizarea ne aducea la cunoştinţă faptul că o tânără cu domiciliul în municipiul Suceava a născut un băieţel în maternitatea Spitalului Judeţean Suceava şi solicită o măsură de protecţie pentru acesta, deoarece nu are condiţii materiale şi financiare pentru creşterea şi îngrijirea unui copil nou-născut”, a explicat Creţuleac. Deşi a fost consiliată, tânăra mămică a refuzat internarea în Centrul Maternal împreună cu copilul, pentru a beneficia de servicii specializate, motiv pentru care a fost identificat un asistent maternal profesionist care a preluat copilul din maternitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minoră în vârstă de 15 ani, în grija statului după ce a fost abandonată de mamă.
 Vizualizări articol: 4981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minoră în vârstă de 15 ani, în grija statului după ce a fost abandonată de mamă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei