Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că începând din această lună Aeroportul Internaţional “Ştefan cel Mare” Suceava şi aeroportul din Timişoara sunt primele două aeroporturi din ţară certificate de Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru respectarea cerinţelor stabilite prin Regulamentul UE nr. 139/2014.
Gheorghe Flutur a explicat că noul certificat atestă faptul că Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava îndeplineşte cerinţele de fond şi cele esenţiale privind aerodromurile, stabilite de Regulamentul (UE) 216/2008 şi regulile sale de implementare stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 139/2014. Flutur a precizat că obţinerea acestui certificat atestă caracteristicile pistei de aterizare-decolare cu cod de referinţă 4D, operarea în condiţii de vizibilitate redusă, dar şi existenţa unui sistem de management conform normelor Agenţiei Europene Privind Siguranţa Aviaţiei Civile - EASA.
„Am satisfacţia de a fi putut contribui, împreună cu colegii mei, la accesarea de fonduri pentru implementarea proiectului <Modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS>. Obiectivul principal al acestui proiect de finanţare a fost modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare de la Aeroportul Internaţional <Ştefan cel Mare> Suceava pentru a putea asigura servicii de trafic aerian în condiţii de maximă siguranţă şi securitate, conform reglementărilor naţionale şi internaţionale din domeniul aeronautic. În plus, categoria 4D a aerodromului dovedeşte că la Suceava pot ateriza aeronave de mari dimensiuni, precum Airbus A310 sau Boeing 767”, a spus şeful administraţiei judeţene.
Flutur: „Cred că certificarea va fi un argument în plus pentru companiile aeriene de a deschide noi zboruri interne şi internaţionale”
Gheorghe Flutur a adăugat că acest certificat a fost obţinut în urma unui proces de conversie care a constat în pregătirea profesională continuă a angajaţilor pentru aplicarea noilor reglementări europene, conceperea şi redactarea documentaţiei specifice, lucrări la infrastructură şi modificări calitative şi de oportunitate în sistemul de management, toate acestea fiind completate de un program de audit extrem de riguros. „Pe parcursul conversiei, ce a durat peste 12 luni, au fost organizate trei etape de evaluare a infrastructurii şi a documentaţiei relevante efectuate împreună cu echipa de inspectori aeronautici ai Autorităţii Aeronautice Civile Române, care au fost finalizate cu obţinerea de către Aeroportul Internaţional <Ştefan cel Mare> Suceava a unui certificat care obligă la menţinerea acestui standard de siguranţă pentru pasageri şi aeronave”, a declarat preşedintele CJ Suceava.
El a subliniat că obiectivul principal al Aeroportului Internaţional “Ştefan cel Mare” Suceava este creşterea constantă a calităţii serviciilor prestate, îmbunătăţirea continuă a condiţiilor asigurate călătorilor şi aeronavelor care tranzitează aeroportul, precum şi acordarea unei atenţii sporite asigurării celui mai înalt nivel de siguranţă şi securitate conform standardelor internaţionale.
„Cred că certificarea va fi un argument în plus pentru companiile aeriene de a deschide noi zboruri interne şi internaţionale”, a spus Flutur, care a mai precizat că în mod sigur aeroportul contribuie la deschiderea şi dezvoltarea judeţului Suceava şi a turismului în Bucovina.
Gheorghe Flutur a precizat că Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava va reprezenta în continuare o prioritate pentru el şi echipa sa de la Consiliul Judeţean pentru dezvoltarea acestei porţi de intrare în judeţ.