Cel mai mare spaţiu verde din municipiul Suceava şi cel mai la îndemână loc de petrecere a timpului liber în natură pentru suceveni, mai ales în zilele toride de vară, a fost ieri toaletat şi igienizat de aproximativ 100 de voluntari din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, al Primăriei Suceava şi al firmei de salubrizare Diasil, cărora li s-au adăugat, pentru scurt timp, şi elevi ai Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu” şi ai Colegiului Tehnic „Petru Muşat”.
Aceştia au pornit lucrările din zona intrării dinspre McDonald’s, pe aleile şi spaţiile verzi din preajma acestora, adunând gunoaiele aruncate pe jos, în pârâu sau printre copaci.
Cea mai amplă operaţiune a fost cea de cosire a ierbii şi a buruienilor crescute pe alei sau de o parte şi de alta a acestora, precum şi cea de curăţare a deşeurilor vegetale şi a gunoiului aruncat în rigola pârâului ce traversează parcul.
„Desfăşurăm una dintre deja obişnuitele noastre acţiuni, în colaborare cu Primăria Suceava, pentru igienizarea parcului, cosirea ierbii şi toaletarea vegetaţiei. Ocolul Silvic Pătrăuţi participă cu 30 de salariaţi, mai avem 20 de voluntari din comunele învecinate, Primăria Suceava participă cu 14 lucrători de la salubrizare, de la Colegiul <Samuil Isopesc> sunt prezenţi 22 de copii, iar de la CN <Petru Muşat> au participat 10 copii”, a declarat Bogdan Robciuc, şeful Ocolului Silvic Pătrăuţi, care administrează şi această suprafaţă forestieră cunoscută sucevenilor ca parcul Şipote.
Cantităţile de PET-uri şi alte deşeuri adunate de-a lungul aleilor din parc au fost mai mici decât la acţiunile de curăţenie anterioare, dar chiar şi aşa lipsa de educaţie a unora şi-a spus în continuare cuvântul, saci burduşiţi cu deşeuri aruncate pe jos rezultând din această acţiune.
Nici distrugerile provocate în parc, în special stricarea băncilor, ale căror scânduri au fost rupte sau chiar smulse din motive greu de înţeles, nu lasă o impresie prea bună celor care merg să se bucure de o zi frumoasă în natură.
Refacerea acestora este problematică, în condiţiile în care acea zonă este încadrată drept pădure, încât nu pot fi făcute investiţii în astfel de amenajări.
Silvicultorii suceveni au promis că vor mai reveni anul acesta cu acţiuni de acest gen, pentru a le da posibilitatea sucevenilor de a se bucura de acest frumos spaţiu verde, aflat chiar în centrul oraşului.