Statisticile oficiale arată că nivelul de salarizare din Suceava a cunoscut o creştere importantă, aliniindu-se unui trend la nivel naţional. Conform Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în luna martie a acestui an, de când sunt cele mai recente date definitive, salariul mediu net din judeţ a fost de 1820 de lei. Comparativ cu luna martie a anului 2016, câştigul salarial mediu net a înregistrat un salt de 386 lei, în procente fiind vorba de o creştere de 26,9%.
În ceea ce priveşte salariul mediu brut, în martie 2017 acesta s-a cifrat la 2.532 de lei, în creştere cu 559 de lei faţă de aceeaşi lună din anul 2016.
Interesantă este şi comparaţia cu cifrele de la nivel naţional. La capitolul bani în mână, salariu mediu net, câştigul mediu la nivel naţional din martie 2016 a fost de 2.432 de lei. Aşadar, cu 600 de lei în plus faţă de Suceava.
Graficele din intervalul martie 2016-martie 2017 arată o creştere constată a câştigurilor salariale ale sucevenilor, cu saltul cel mai important în ultimele luni.
O altă veste bună este legată de mişcarea de pe piaţa muncii. Numărul de salariaţi a crescut constant în ultima perioadă de timp. Conform analizei Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, efectivul de salariaţi de la finele lunii martie a acestui an a fost de 105.069 de persoane, în creştere cu 3.481 persoane faţă de martie 2016. În procente, creşterea este de 3,4%.
Deşi creşterea numărului de salariaţi este importantă pentru un interval relativ scurt, de un an de zile, totuşi în foarte multe domenii de activitate agenţii economici se plâng de lipsă de forţă de muncă. În unele sectoare situaţia este chiar dramatică, agricultura şi zootehnia fiind un exemplu în acest sens. Concluzia ar fi aşadar că locuri de muncă sunt, salariile au început să crească uşor, însă forţa de muncă este redusă, în special pe fondul migrării în străinătate. Din păcate, evidenţele instituţiilor sociale arată şi că destui suceveni preferă statutul de asistaţi social.