Revista de analiză a discursului ANADISS, editată de Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, a dedicat cel mai recent număr al său actualului director al Arhivelor Coșeriu, din Tübingen, prof. univ.dr. Johannes Kabatek, căruia universitatea suceveană i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa (DHC), în toamna anului trecut. Considerat unul dintre cei mai importanţi promotori ai integralismului lingvistic şi ai studierii limbilor şi culturilor romanice în lume, discipol direct al marelui lingvist de origine română Eugeniu Coşeriu, Johannes Kabatek, profesor la Universitatea din Zürich – Elveția, este autorul unei opere impresionante: peste 20 de volume de autor sau colective, peste 100 de studii şi articole publicate în reviste de specialitate şi peste 250 de conferinţe susţinute în întreaga lume. În același timp, are o bună şi fructuoasă colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, iar numărul omagial al revistei ANADISS este un semn al aprecierii contribuţiei sale la dezvoltarea lingvisticii contemporane la nivel mondial și pentru apropierea pe care a manifestat-o constant față de activitatea științifică desfășurată la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul USV. Autorii articolelor publicate în numărul omagial Johannes Kabatek, din mai 2017, sunt profesori și cercetători de la universități din Spania și din România. Reacția profesorului Kabatek la inițiativa colegilor de la universitatea din Suceava a fost ”Mă lăsaƫi fără cuvinte!”.
”Este într-adevăr o mare surpriză – nu am știut absolut nimic și sunt foarte ȋncȃntat. Nu știu cum să vă mulțumesc. Omagiile se primesc la 80 de ani, dacă v-aƫi precipitat, ȋl voi interpreta [omagiul] nu ca pe o invitație de a mă pensiona, ci mai degrabă ca un stimulent să continui să lucrez. Este o adevărată onoare. După D. H. C. şi omagiu, nu ȋmi mai lipseşte nimic. Mii, mii de mulțumiri ! Văd că aƫi lucrat cu multă afecțiune, din acest motiv sunt de două ori recunoscător. Vă mulțumesc, de asemenea, pentru lucrările voastre şi ale prietenilor mei incluse ȋn volum”, a fost mesajul profesorului către cei care s-au îngrijit de apariția acestui număr: prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, lector dr. Ioana Crina Prodan și Cristina Bleorțu, drd. la Universitatea din Zürich și la Universitatea din Oviedo.
Ediția online a acestui număr al revistei ANADISS este disponibilă la http://www.litere.usv.ro/anadiss/arhiva/anadiss.JK.hors.serie.2017.pdf
Menționăm că editarea revistei ANADISS a fost iniţiată de membrii Centrului de Cercetare "Analiza Discursului", înfiinţat în 2005 în cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava. (A.T.)