La Centrul Şcolar de Educaţie Incluziva Suceava se desfăşoară, în perioada 14-16 iunie, Jocurile “Disabled Persons' Olympics”, la care participă peste 150 de persoane cu dizabilităţi din mai multe centre de copii şi din centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din judeţ. Deschiderea oficială a avut loc miercuri, 14 iunie, în jurul orei 11.00, în incinta Centrului Şcolar de Educaţie Incluziva Suceava.
Gheorghe Niţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a dat startul competiţiei, încurajându-i pe copiii şi tinerii cu dizabilităţi să facă sport, „pentru că sportul îi ajută atât fizic, cât şi psihic”. El a apreciat organizarea acestor competiţii sportive, în care persoanele mai puţin favorizate au posibilitatea să fie văzute, să intre în competiţie cu alţi colegi, competiţii care nu ar trebui să fie sporadice, ci din ce în ce mai dese, pentru promovarea sportului şi promovarea abilităţilor persoanelor cu dizabilităţi.
Georgeta Nadia Creţuleac, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, a spus că Jocurile “Disabled Persons' Olympics”, dedicate persoanelor cu dizabilităţi, „fac parte dintr-o serie de evenimente prin intermediul cărora încercăm să oferim şansa cât mai multor sportivi cu abilităţi reduse de a participa la competiţii sportive. Este vorba de un eveniment special al abilităţii, fairplay-ului şi incluziunii”.
Gazda evenimentului, directorul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, prof. Gabriela Lupaşcu, ne-a spus că este onorată că şi în acest an şcoala pe care o coordonează găzduieşte acest eveniment (competiţiile se desfăşoară în sala de sport), competiţii în care sunt implicaţi şi profesori, dar şi elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava.
Competiții
Programul concursului cuprinde: competiţie de tenis de masă, competiţie de baschet mixt şi competiţie de fotbal. După fiecare probă se face premierea, unde cei mai buni competitori primesc premii (medalii, cupe, tricouri, echipamente sportive, palete de tenis de masă, mingi de handbal, de tenis de masă etc.).
Competiţiile se desfăşoară pe următoarele categorii de vârstă: 8-13 ani, 14-18 ani, pentru centrele de copii, şi peste 18 ani, pentru centrele de adulţi. Fiecare centru de adulţi participă cu o echipă formată din şapte jucători (dintre care şase băieţi şi o fată). Fiecare centru îşi desemnează o reprezentantă care participă la competiţia de tenis pentru fete şi în echipa mixtă de baschet. Echipa de fotbal este compusă din şase jucători (un portar, patru jucători de câmp şi o rezervă). Echipele de baschet sunt mixte, formate din doi băieţi şi o fată, după modelul streetball.
Centrele de copii sunt reprezentate de echipe pe categorii de vârstă: 8-13 ani şi 14-18 ani. Fiecare centru poate participa cu câte o echipă de şapte copii, la categoria 8-13 ani şi la categoria 14-18 ani, după modelul componenţei echipelor de adulţi. Fiecare centru a desemnat minimum un responsabil de grup şi un responsabil de eveniment. Responsabilul de eveniment supraveghează probele şi face parte din comisia de organizare a evenimentului.
Organizatorii Jocurilor “Disabled Persons' Olympics” din acest an sunt Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi Direcţia de Sport şi Tineret a judeţului Suceava, care au beneficiat de sprijinul Fundaţiei Te Aud România Suceava, al cărei preşedinte, Gabriela Popescu, a fost prezentă şi ea la deschiderea competiţiilor sportive. De buna organizare a competiţiilor sportive se ocupă în mod direct, din partea DGASPC Suceava, Marius Mihai Boghian, şeful Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică “O Nouă Şansă” Todireşti.