Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava se află în alertă din cauza pestei porcine africane, boală care s-a apropiat ameninţător de judeţul nostru, mai întâi la graniţa Ucrainei cu Botoşaniul, iar mai nou la graniţa ţării vecine cu Satu Mare. În condiţiile în care în judeţul Suceava există efective importante de porcine domestice, dar şi sălbatice, sanitar-veterinarii fac eforturi pentru a monitoriza cât mai aproape toate cazurile care ar putea prezenta suspiciuni.
Doctorul Ioan Corduneanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a transmis un avertisment către crescătorii de porci, pe care speră că aceştia nu îl vor ignora:„Facem apel la crescători să respecte regulile de bio-securitate în creşterea porcilor, iar orice îmbolnăvire subită să fie raportată imediat la medicii veterinari”.
El a subliniat regulile principale privind creşterea porcinelor: echipamentul de lucru de la adăpostul porcinelor să fie folosit numai pentru acestea, iar alimentaţia pentru porci să nu conţină resturi menajere. Ideea de bază este ca porcul să aibă cât mai puţin contact cu exteriorul, de unde ar putea contracta boala.
Un risc enorm ar fi dacă un crescător ar sacrifica şi comercializa clandestin un porc infestat. Asta ar însemna o contaminare rapidă, pe arie extinsă, extrem de greu de ţinut sub control.
DSVSA Suceava are de mai multă vreme un grafic extins de controale în pieţe şi oboare, unde încă se mai vând produse aduse din Ucraina, despre care nu există nici o garanţie privind provenienţa. În condiţiile date, cu focare de pestă porcină africană în Ucraina, comerţul de acest gen este considerat mai periculos ca niciodată.
Simptomele bolii care are o rată de mortalitate de aproape 100%
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând anul trecut în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene.
Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indici ale apariţiei bolii.
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.