Îndeplinirea condiţiilor pentru reacreditare a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava se dovedeşte a fi o activitate mai dificilă decât acreditarea care a avut loc în urmă cu 5 ani, la care unitatea medicală a obţinut 98 de puncte, unul dintre cele mai mari din ţară.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a explicat, ieri, într-o conferinţă de presă, că dificultatea vine din modificarea criteriilor, care ”au devenit mult mai dure, mult mai draconice”. Este vorba, în principal, că acum toate procedurile şi protocoalele utilizate în spital trebuie puse şi pe hârtie, într-o formă organizată şi bine stabilită. ”Nu tratăm bolnavii diferit, nu punem perfuziile altfel, dar toate gesturile medicale făcute dintotdeauna în mod automat acum trebuie consemnate în protocoale care trebuie explicate”, a spus Ardeleanu. De la modul în care se face internarea sau externarea unui pacient, până la manevrele terapeutice sau refuzul unui tratament sau al unor intervenţii de către pacient, totul trebuie redactat în mod clar. Spitalul trebuie să stabilească inclusiv procedura de urmat în cazul refuzului unui pacient de a semna documentul prin care refuză tratamentul. În acest caz, pentru pacienţii din ambulator trebuie stabilită o comisie formată din doi medici, iar pentru pacienţii din spital comisia trebuie să aibă trei medici.
Inspecţia pentru reacreditarea spitalului ar putea avea loc mai devreme decât era prevăzut
”S-a făcut un mare efort pentru a se redacta şi a se implementa o serie de proceduri şi protocoale, fără să scăpăm din vedere scopul pentru care am venit de acasă, acela de a trata bolnavii. S-a muncit enorm în toată această perioadă. Aşteptăm comisia de inspecţie şi avem speranţa că vom îndeplini marea majoritate din criteriile respective”, a arătat dr. Ardeleanu.
Acesta a mai spus că, din informaţiile pe care le are, se pare că vizita comisiei de evaluare în vederea reacreditării spitalului ar urma să aibă loc în cursul lunii iulie. Pentru a fi reacreditat, conform purtătorului de cuvânt, spitalul trebuie să îndeplinească minimum 45% din criterii, cu posibilitatea trasării unui plan de conformitate. Pierderea acreditării ar atrage după sine modificarea contractului de finanţare cu Casa Asigurărilor de Sănătate, cu repercusiuni asupra acoperirii costurilor serviciilor medicale oferite de spital.
Menţionăm că potrivit Planului multianual pentru Ciclul II de Acreditare –Subgrupa A, USP (unităţi sanitare cu paturi) Acreditate, perioada de desfăşurare a vizitei de evaluare în vederea acreditării în ciclul II a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este prevăzută pentru trimestrul al III-lea din 2017.