Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 iun 2017 - Anul XXII, nr. 130 (6546)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pe hârtie se lucrează

Lucrări de amploare, de 3-4 milioane de lei, prevăzute în 2017 pentru Gara Iţcani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

CFR Infrastructură are un buget foarte consistent pentru lucrările de reabilitare a Gării Iţcani în 2017, în funcţie de cât va lucra firma câştigătoare a licitaţiei putând fi acoperită o sumă de 3-4 milioane de lei. Aşa sună datele oficiale ale celor de la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, care au avut mai multe întâlniri cu firma câştigătoare a licitaţiei, SC Construcţii Feroviare Câmpulung Moldovenesc. Lucrările au debutat timid în 2014 şi au fost reluate anul trecut, când s-a lucrat în special la schimbarea acoperişului. Din păcate, atmosfera din Gara Iţcani este departe de ceea ce scrie în hârtii şi s-a discutat la şedinţe. Oficial, firma din Câmpulung Moldovenesc este în organizare de şantier. După cum am constatat ieri la faţa locului, în gară nu este nici urmă de şantier sau de muncitor. Lucrările ar urma să înceapă totuşi din jurul datei de 15 iunie. Jumătate din 2017 aşadar s-a cam pierdut, asta în condiţiile în care la Centenarul Unirii din decembrie 2018  Gara Iţcani ar trebui să aibă o cu totul altă faţă.

 

Ce s-a lucrat efectiv anul trecut

Firma SC Construcţii Feroviare Câmpulung Moldovenesc a intrat în insolvenţă, însă la întâlnirea avută pe 26 aprilie 2017 la Gara Iţcani reprezentanţii acesteia şi-au arătat disponibilitatea de a continua lucrările şi a duce proiectul la final. Este vorba de contractul nr. 120/2012 –„Reparaţii Clădire călători staţia CF Suceava Nord”.  

Anul trecut, au fost executate lucrări de 1,1 milioane de lei, care au constat în schimbarea acoperişului, care a fost urgenţa majoră, pentru a elimina infiltraţiile şi accentuarea degradării. De asemenea, s-a mai lucrat la tâmplărie, aceasta fiind schimbată în proporţie de aproximativ 50%, şi la traseele instalaţiei electrice pe interior.

În 2014 firma a început lucrări şi la peronul gării, însă acestea au fost abandonate.

 

Ce ar urma să se facă în acest an

Pentru 2017, planul de lucrări cuprinde consolidarea subsolului, refacerea pereţilor interiori, reparaţii şi finisaje exterioare, precum şi o intervenţie la copertina exterioară a peronului. Aici se va interveni însă numai după ce se vor cunoaşte rezultatele unei expertize care trebuie să stabilească soluţiile tehnice pentru copertină. Lucrările nu se pot face oricum în condiţiile în care clădirea gării este monument istoric, fiind nevoie şi de avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava.

Dacă planul celor de la CFR Infrastructură se va concretiza şi se va lucra intens în următoarele luni, ultima etapă a proiectului ar urma să fie în 2018, până la bugetul total de 7,5 milioane de lei.

 

Aspectul dezolant al gării ar urma să se schimbe radical

Nu ne rămâne decât să sperăm că lucrările programate pentru acest an se vor face şi în realitate. Pentru asta însă, aspectul dezolant al gării închise ar trebui să se schimbe radical, cu un şantier pe care să se afle numeroşi muncitori. Teoretic, atât din partea CFR Infrastructură, cât şi din partea firmei SCCF, nu există impedimente pentru ca lucrările să nu înceapă cât mai curând, la mijlocul lunii iunie.

Totuşi, terminarea lucrărilor la finele lui 2018, pentru marcarea a o sută de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara, pare un obiectiv greu de realizat dacă luăm în considerare cum s-au mişcat lucrurile până acum.

În gară nu se mai intră efectiv de acum doi, pentru că pur şi simplu tencuiala de pe tavan cădea în capul oamenilor. Casa de bilete şi Postul de Poliţie au fost mutate într-o anexă, iar staţia CFR a rămas deschisă, în special pentru traficul de navetă.
Gara din Iţcani a fost inaugurată în 1871, în perioada stăpânirii austro-ungare. Ultimele reparaţii capitale la această clădire, clasificată ca monument istoric, au fost efectuate în anii 1974-1975. De atunci s-au mai făcut, sporadic, doar cârpeli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrări de amploare, de 3-4 milioane de lei, prevăzute în 2017 pentru Gara Iţcani.
 Vizualizări articol: 2527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lucrări de amploare, de 3-4 milioane de lei, prevăzute în 2017 pentru Gara Iţcani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei