Un tânăr violonist, originar din Suceava, este şeful promoţiei 2017 a Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu” Bucureşti, acesta absolvind cei patru ani de liceu cu media 9,90. Pentru rezultatele sale remarcabile, Alexandru Semeniuc a fost recompensat cu bursă de merit şi premiul I în toţi aceşti ani.
Mai mult de atât, Alexandru şi-a câştigat respectul şi reputaţia de a fi unul dintre cei mai de seamă violonişti din generaţia sa. Iar în jurul acestei mari pasiuni, Alexandru încearcă să construiască o poveste de succes, o poveste trainică şi solidă, consolidată prin muncă, implicare şi mult, mult studiu.
Pe visul lui Alexandru, acela de a ajunge un violonist valoros, a pariat mama sa, solista Silvia Semeniuc. Intuind aptitudinile deosebite ale fiului său, aceasta a simţit că trebuie să treacă la o nouă etapă şi a decis să se mute la Bucureşti pentru ca Alex să poată studia cu cei mai buni profesori.
„La vârsta de şase ani şi jumătate a început să studieze vioara la Suceava, sub îndrumarea prof. Cristina Ungureanu. Au urmat doi ani la Colegiul de Arte <Ciprian Porumbescu>, însă ulterior am luat decizia de a-l transfera pe Alexandru, din clasa a III-a, la Bucureşti, la Colegiul de Muzică <George Enescu>”, a mărturisit Silvia Semeniuc, artistă pe atunci în cadrul Ansamblului Profesionist „Ciprian Porumbescu”, la care a renunţat pentru a fi alături de Alexandru, în Capitală.
Pentru a fi admis şi pentru a face faţă exigenţelor colegiului bucureştean, Alexandru s-a pregătit în avans cu prof. Mihaela Tomescu, şefa catedrei de muzică de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” Bucureşti, mama celebrului violonist Alexandru Tomescu.
A făcut pregătire cu aceasta chiar dacă acest lucru implica naveta de la Suceava la Bucureşti şi invers, însă asta i-a permis să fie admis şi să facă faţă cu brio testului destul de riguros pentru a intra la „George Enescu”.
Era elevul din provincie, moldoveanul
De la „elevul de provincie, moldovean”, aşa cum era privit în clasa a III-a, când abia fusese transferat, şi până la şeful de promoţie, Alexandru a evoluat pas cu pas. A câştigat respectul colegilor şi al profesorilor, iar pe plan muzical parcursul lui a fost unul extraordinar.
„Are acasă un braţ de diplome, toate cu rezultate bune şi foarte bune. Peste 100 de premii la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale”, ne-a mai povestit mama tânărului.
În toţi aceşti ani, în programul lui Alexandru şi-au făcut cu greu loc activităţile specifice unui adolescent: distracţiile, plimbările, ieşirile cu prietenii.
„Chiar dacă vioara a fost prioritară, nu a lăsat şcoala deoparte. A fost un copil muncitor, conştiincios, nu a pierdut timpul”, a mai completat mama sa.
Alexandru provine dintr-o familie de muzicanţi, părinţii săi, Adrian Semeniuc, violonist şi concert-maestru la Ansamblul Profesionist „Ciprian Porumbescu”, şi solista de muzică populară Silvia Semeniuc, susţinându-l în permanenţă.
Legătura dintre elev şi profesor
Alexandru a subliniat că din clasa a VII-a este coordonat de prof. Elena Baltaga, o profesoară extraordinară, care a studiat cu unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii, David Fiodorovici Oistrah, la Moscova.
Colaborarea dintre cei doi a fost una extrem de bine închegată şi rodnică, Alex consolidându-şi, în timp, tot mai bine tehnica şi cunoştinţele la vioară.
De asemenea, de trei ani de zile colaborează şi cu prof. Emilian Piedicuţă, de la Universitatea de Muzică din Köln, care vine frecvent la Bucureşti pentru a descoperi talente deosebite. A remarcat şi stilul interpretativ al lui Alexandru, l-a îndrumat şi i-a recomandat să se îndrepte către Academia de Muzică din Köln, Germania.
Dă examen de admitere pentru Köln
Zilele acestea, simultan cu examenul de bacalaureat, Alex susţine şi probele de admitere pentru Universitatea de Muzică din Köln. Chiar ieri, tânărul a luat din nou avionul spre Germania, pentru celelalte probe de admitere.
A trecut deja de examenul de vioară, pe care l-a susţinut în faţa unei comisii formate din opt profesori, printre care şi Mihaela Martin, celebra violonistă, şefa de catedră de vioară de la Köln.
Selecţia continuă cu probele de dicteu (notare a unei linii melodice după auz), teorie, armonie şi pian (interpretarea a două piese).
Alexandru spune că seriozitatea, munca, studiul şi norocul de găsi un profesor îndrumător bun, un profesor compatibil, sunt ingredientele care l-au ajutat să evolueze şi să se dezvolte pe plan muzical.
„Eu am cunoscut un astfel de profesor, Elena Baltaga. Un profesor care îşi punea sufletul pe tavă cu fiecare lecţie de vioară. Un profesor care a văzut în mine un talent de care eu încă nu eram conştient şi un profesor care m-a ajutat nu numai să-l descopăr, ci m-a şi ambiţionat să dau tot ce e mai bun din mine pentru a-l scoate în evidenţă. Datorită dumneaei, <armele> mele cele mai de preţ au fost şi vor rămâne strunele de vioară. Cele care râd şi plâng la atingere, pe care le aştern într-o poveste muzicală veselă sau tristă, în funcţie de partitură, pe orice scenă urc. În fond, secretul vocaţiei de violonist stă în talentul de a şti să spui o poveste muzicală”, a mărturisit Alexandru.