Puterea exemplului stă doar în noi. Aşa pare să-şi fi spus sătenii din Cununschi, un cătun care aparţine de comuna Brodina, care s-au săturat să aştepte implicarea administraţiei locale şi au pus mâna pe lopeţi şi sape şi au refăcut cu propriile forţe singurul drum de acces în localitate.
Evenimentul a fost postat şi pe Facebook, fireşte, cu remarcile acide ale unuia dintre cei implicaţi, la care s-au adăugat peste 100 de comentarii ale internauţilor, mulţi dintre ei rude cu oamenii din Cununschi.
„Locuitorii acestui sat au crezut până în acest moment că promisiunile făcute înainte de alegerile locale se vor lăsa cu fapte ... din păcate, au rămas doar promisiuni. Cu siguranţă dacă s-ar fi intervenit la timp cu câteva utilaje nu s-ar fi ajuns aici. Aceşti oameni au lăsat tot ce au avut de făcut şi o zi întreagă au lucrat pentru a face posibil un drum de acces spre casă. Probabil nu se vor lua măsuri nici acum şi după ceva timp drumul va redeveni cum aţi văzut în imaginile de mai jos...dar ăsta e primul pas, vom face demersurile necesare pentru ca şi cei de la Consiliul Județean Suceava să ştie de situaţia noastră”, este mesajul locuitorilor din Cununschi.
Răspunsul primarului din Brodina a venit tot pe internet
Răspunsul conducerii Primăriei Brodina nu a întârziat, şi a fost publicat de primarul Codrin Rusu Ilaş tot pe internet.
„Drumul a fost refăcut anul trecut, 2016, perioada august-septembrie (imediat după alegerile locale, ca şi restul drumurilor din zona de munte a comunei Brodina). Datorită faptului că drumul este de pământ, orice reprofilare se face pe acest drum nu rezistă mai mult de câteva luni din cauza ploilor şi a exploatărilor forestiere din zonă (este valabil pentru toate drumurile din zona de munte). Amenajarea unui astfel de drum, cu şanţuri, consolidări de maluri, pietruire, tasare etc. implică costuri enorme, nefiind singurul drum cu astfel de probleme”, a arătat primarul din Brodina.
Codrin Rusu Ilaş spune că în cazul acestor drumuri există şi o altă problemă, şi anume se află în dublă administrare, Primăria Brodina şi Direcţia Silvică Suceava, ceea ce este o piedică în realizarea de invesţii majore, întrucât aceste drumuri sunt şi drumuri forestiere.
„Primăria Brodina nu are dreptul de a efectua aceste investiţii majore fără ca aceste drumuri să fie drumuri comunale. În perioada următoare vom începe demersurile în vederea trecerii tuturor drumurilor din zona de munte în administrarea Primăriei Brodina, astfel încât în timp aceste drumuri să poată fi amenajate corespunzător. Această procedură este una de lungă durată, fiind necesară fie o hotărâre de guvern, fie o hotărâre judecătorească prin care aceste drumuri să treacă în integralitate în administrarea Comunei Brodina. Până la soluţionarea problemei juridice se vor efectua doar acţiuni de reprofilare fără a putea realiza investiţii majore asupra acestui drum şi a celorlalte drumuri din zona de munte a comunei”, a mai adăugat primarul Codrin Rusu Ilaş.
În Cununschi trăiesc circa 60 de persoane
Contactat telefonic, primarul din Brodina le-a dat dreptate oamenilor din Cununschi, dar spune că nu s-a putut interveni în această perioadă pentru că a plouat aproape permanent. În plus, Codrin Rusu Ilaş recunoaşte că lucrurile nu se vor schimba radical nici în perioada următoare, dar spune că va discuta cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava pentru ca drumurile din zonele cu exploatări forestiere să fie refăcute mai rapid.
Drumul care duce spre Cununschi, localitate în care trăiesc circa 60 de suflete, are o lungime de circa 3 km, dar zona cu probleme mari este cea care trece prin pădure, pe o distanţă de circa 1 km.