La Școala Gimnazială Cornu Luncii, programul „Școala altfel” s-a derulat în luna mai, una din activităţile aşteptate cu mult interes de circa 220 de elevi, intitulată „Educaţie pentru viaţă”, desfăşurându-se marţi, 16 mai, pe terenul de sport.
Potrivit prof. Gheorghe Acatrinei, ”activitatea a vizat pregătirea elevilor pentru situaţii de urgenţă, cu accent pe prevenirea şi stingerea incendiilor şi acordarea primului ajutor. În planificarea activităţii s-a avut în vedere atât folosirea experienţei şi a resurselor de la nivelul comunei, cât şi expertiza profesională a pompierilor SMURD”. Parteneri implicaţi au fost Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina – Detaşamentul Fălticeni şi Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă Cornu Luncii.
În prima parte, copiii au fost informaţi despre cauzele care au condus la producerea de incendii pe raza comunei Cornu Luncii şi au formulat un set de reguli de prevenţie a acestora. Tinerii pompieri voluntari din Cornu Luncii, conduşi de preotul Florea Gabriel, recunoscut pentru iniţiativele sale în acest domeniu, au executat un exerciţiu de stingere a unui incendiu şi i-au învăţat pe participanţi să utilizeze corect un stingător pentru eradicarea unui incendiu, din faza incipientă. În prezentarea acestor aspecte s-a pornit de la experienţa directă în lupta cu focul dobândită de voluntari, în intervenţiile din propria comună, cât şi din cele învecinate. Pompierii au încântat elevii atât prin curajul şi promptitudinea lor, cât şi prin cele două autospeciale cu apă mobilizate pentru exerciţiu. În partea a doua a activităţii, voluntarii au devenit ei înşişi grup ţintă, alături de elevi şi cadre didactice, fiind instruiţi în vederea acordării primului ajutor.
Profesia de „salvator”
Momentul mult aşteptat de elevi a fost cel prezentat de un echipaj al IGSU, Detaşamentul Fălticeni (plt. adj. Dorel Burlui, plt. maj. Cornel Ionescu, plt. maj. Gigel Simion). Cu mult profesionalism, aceştia le-au explicat şi exemplificat participanţilor cum trebuie să acţioneze corect în cazul în care o persoană din jur are nevoie urgentă de ajutor medical. De la solicitarea intervenţiei unui adult, verificarea pulsului, menţinerea libertăţii căilor aeriene prin aşezarea victimei în poziţie corectă, apelarea numărului unic de urgenţă 112 şi până la aplicarea masajului cardiac extern, elevii au aflat ce pot face atunci când o persoană îşi pierde cunoştinţa. Modalităţile de acordare a primului ajutor în caz de înec, fractură a membrelor şi plagă au menţinut interesul elevilor la înălţime. Prezentarea autospecialei de intervenţie şi a echipamentelor specifice, precum şi sesiunea de întrebări şi răspunsuri au condus dezbaterea spre latura orientării profesionale a elevilor.
Concluziile activităţii au fost formulate de elevi şi pot fi sintetizate în cuvintele exprimate de doi copii: „Trebuie să existe un stingător în fiecare gospodărie, nu doar în maşini!”; „Mă simt încrezător, pentru că acum ştiu ce trebuie să fac dacă sora mea va leşina din nou!”.
Activităţile educative vor continua la Școala Gimnazială din Cornu Luncii şi în structurile arondate.