Atracția pentru micul trenuleț de munte cunoscut celor care vin în Bucovina ca Mocănița Huțulca de la Moldovița a creat un mare aflux de turiști în perioada minivacanței de la sfârșitul săptămânii trecute. Trenulețul care a făcut zilnic două curse pe traseul pitoresc de pe Valea Moldoviței a plimbat în micile vagoane de epocă sute de turiști în fiecare zi, aducând multă bucurie iubitorilor liniei forestiere de altădată, dar mai ales copiilor.
Turiștii veniți să-și petreacă cele cinci zile libere în Bucovina au putut circula zilnic cu trenulețul în două curse organizate începând cu orele 10.00 și 14.00, pe traseul Moldovița-Argel, capacitatea de transport a unui trenuleț fiind de circa 200 de călători. Plecarea Mocănițelor, trenulețe remorcate de vechi locomotive cu abur construite în anii 50 la Reșița sau Reghin, s-a făcut din spatele hotelului ”Oana” din Moldovița, pe un traseu pitoresc care urmărește râul și valea cu același nume, o zonă cu case bucovinene și livezi cu căpițe de fân, precum și fânare risipite pe văile muntelui, toate scăldate într-un verde crud, primăvăratec. După 12 kilometri, micul trenuleț de munte ajunge la destinație într-o poiană aflată la marginea pădurii de brad din satul Argel. Aici turiștii au fost așteptați cu mâncăruri bucovinene din zona de munte și au gustat afinată de casă. Georg Hocevar, proprietarul micului trenuleț de munte, ne-a mărturisit bucuros: ”În aceste zile de minivacanță am înregistrat un adevărat record în ceea ce privește numărul de turiști care au solicitat o plimbare cu Mocănița Huțulca pe Valea Moldoviței. A fost de fapt prima dată când la ora 10.00 dimineața cererea a fost atât de mare, încât a fost nevoie să plece două trenuri simultan cu 400 de oameni în vagoane pe traseul spre Argel. Au fost turiști din toată țara, dar și din străinătate, care s-au bucurat de vremea călduroasă și de frumusețea locurilor de la noi.”
Mii de turiști au rămas impresionați de frumusețea zonei Moldovița
Turiștii au fost încântați de locurile frumoase, de bucatele gustate și de ceea ce au putut vizita în comuna dintre munți. Creșterea numărului de turiști în ultimii ani la Moldovița se datorează și trenulețului pitoresc, care îi atrage ca un magnet pe turiști. Pe lângă traseul trenulețului de munte, turiștii pot vizita la Moldovița muzee și pot afla secretul unor vechi meșteșuguri practicate de localnicii huțuli din zonă.
Primarul Traian Iliesi ne-a vorbit despre aceste zile: ”Mocănița a adus foarte mulți turiști în aceste zile cu timp frumos la Moldovița, care au plecat entuziasmați de ceea ce au văzut în zonă. O parte dintre ei au vizitat muzeul ouălor încondeiate din comună, dar au vizitat și încondeietori de ouă din comună, care păstrează un vechi obicei al locului. Am discutat cu domnul Hocevar în urma succesului înregistrat în aceste zile și am căzut de acord pentru extinderea căii ferate înguste până în Gara Moldovița. Trenulețul ar urma să plece din această gară, unul dintre vechile obiective din comună, unde se vor amenaja condiții confortabile pentru turiști: sală de așteptare, casă de bilete și toalete moderne. În același timp proprietarul mocăniței intenționează prelungirea liniei din satul Argel, până la kilometrul 16, într-o zonă împădurită plină de frumusețe. Oamenii de aici trebuie să înțeleagă că au ocupat abuziv terenul proprietatea primăriei, pe care trebuie să-l elibereze pentru a se putea extinde calea ferată din Moldovița care a devenit un brand și de care ar trebui cu toții să ne bucurăm.”
Turiștii sunt așteptați în perioada estivală cu garnituri extinse de 8 vagoane închise sau semideschise, care le vor oferi acestora sentimentul unei călătorii în timp. Pentru iubitorii de plimbări în natură, în perioada călduroasă există posibilitatea de a urca cu primul tren, cu plecare la ora 10.00, până la un punct de începere a unui traseu montan, la întoarcere folosind al doilea tren din orarul de circulație, cu plecare la ora 14.00. Aceste trasee montane pot pleca din stațiile Gura Timotei, Lunguleț sau Gura Lobin, aflate pe traseul Mocăniței. De la capătul de linie al traseului, din satul Argel, se poate urca spre Poiana Zigreva, de unde se poate admira o priveliște deosebită. În lunile de vară, Mocănița va circula în toate weekendurile lunilor iunie, iulie și august, dar o vom întâlni pe pitorescul traseu și în cele din luna septembrie. Începând cu 19 iunie și până la 30 iunie va circula un singur tren pe zi, cu plecare la ora 14.00 în fiecare din aceste zile, iar începând cu 1 iulie și până la 17 septembrie, turiștii vor fi așteptați zilnic cu cel puțin două curse, la orele 10.00 și 14.00. Excepție vor face zilele din perioada 30 iulie-20 august, când pe traseul din Moldovița va circula și al treilea trenuleț, începând cu ora 17.00. Prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru tineri cu vârste între 6 și 16 ani, copiii sub 6 ani având acces gratuit, dar numai însoțiți de părinți. Grupurile organizate fac rezervare cu cel puțin 48 de ore înaintea cursei, iar la cerere poate fi organizat un program complet, cu activităţi diverse şi servicii de catering. Informații și rezervări la 0745 363780, 0754 055630 sau 0755 085618.