La finele lunii mai, în cadrul programului „Şcoala altfel”, la Şcoala Gimnazială Vereşti s-a desfăşurat activitatea „Să fii preventiv, să fii mai bun!”, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, reprezentat de subcomisarul Ileana Iacob, din cadrul Compartimentului de analiză şi prevenire a criminalităţii, subinspectorul Mihai Stanciu, de la Serviciul Ordine Publică, şi agentul-şef adjunct Constantin Alexandru Nechita.
Acţiunea face parte dintr-un şir de activităţi planificate încă de la începutul anului şcolar, pe baza „Protocolului de cooperare pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar”, încheiat între Şcoala Gimnazială Vereşti şi Postul de Poliţie Vereşti. Iniţiatorul proiectului este prof. înv. primar Elena Butnariu, în colaborare cu conducerea şcolii, respectiv directoarea Sanda Turturean şi prof. Alina Mazilu, Mirela Maria Gavriliuc şi Mariana Pamparău.
Activitatea s-a desfăşurat pe parcursul a două ore şi a avut ca grup ţintă elevii de la clasele primare. În vederea eficientizării activităţii au fost invitaţi, ca parteneri, părinţi ai elevilor şi reprezentanţi ai comunităţii locale.
Potrivit reprezentanţilor şcolii, obiectivele acţiunii au vizat formarea unor concepţii sănătoase despre familie, şcoală şi societate, întărirea relaţiilor de cinste şi respect faţă de ceilalţi colegi, faţă de cadrele didactice şi faţă de ceilalţi semeni. În acelaşi timp s-a avut ca obiectiv şi însuşirea unor răspunsuri cheie pentru evitarea situaţiilor conflictuale ce ar putea degenera şi, eventual, s-ar transforma în violenţă fizică. Activitatea a debutat prin prezentarea de către oaspeţii manifestării a unor materiale privind respectarea regulilor de circulaţie (s-au făcut recomandări pentru vacanţa mare), materiale despre violenţă şi tipurile acesteia (verbală, fizică etc.) ş.a.m.d. Au fost prezentate situaţii concrete de violenţă, au fost adresate întrebări directe şi, în aceeaşi măsură, au fost propuse studii de caz în vederea aflării unor răspunsuri astfel încât şcolarii să conştientizeze pericolele la care ar putea fi supuşi. Activitatea a fost pe placul copiilor, aceştia întrecându-se în a da cât mai multe răspunsuri corecte şi soluţii folositoare pentru situaţiile problemă propuse. Elevilor li s-au oferit cărţi, reviste, pliante, tricouri, insigne.
„Genul acesta de activităţi este aşteptat cu nerăbdare de elevii şcolii, nu numai pentru că li se oferă răspunsuri concrete, dar şi pentru că au posibilitatea de a-i cunoaşte mai bine pe reprezentanţii Postului de Poliţie Vereşti, de a le fi prezentate echipamentele din dotarea echipajelor de poliţie, de a le fi întărită ideea că, întotdeauna, instituţia Poliţia Română are ca obiectiv principal siguranţa cetăţeanului român”, au mai arătat reprezentanţii şcolii.