Un activist de mediu care a sesizat de două ori într-o zi transporturi de lemn suspecte a ajuns să fie amendat chiar el de poliţiştii rutieri. S-a întâmplat la Fălticeni, Florin Grădinariu şi tatăl său fiind amendaţi de un echipaj de la Poliţia municipiului Fălticeni, primul pentru că a refuzat să prezinte pentru control stingătorul de incendiu şi trusa medicală, iar tatăl pentru că a coborât din maşină. Insistenţele lui Florin Grădinariu cu privire la transporturile de lemn i-au iritat în mod evident pe poliţişti, care au întors foaia şi l-au oprit în trafic pe activistul de mediu.
Tânărul a sunat la 112 după ce a verificat aplicaţia „inspectorul pădurii”
Florin Grădinariu este preşedintele Asociaţiei Biosilva, un ONG de protecţia mediului. Luni, tânărul a mers la Iaşi, cu maşina, alături de tatăl său. Aşa cum obişnuieşte, tânărul, de profesie inginer silvic, verifică pe aplicaţia online inspectorulpădurii.ro, creată tocmai în acest scop, pentru orice persoană, maşinile cu lemn pe care le vede în trafic. Atât la plecarea spre Iaşi, cât şi la întoarcere, de ambele ori la Fălticeni, tânărul a sesizat prin 112 că două maşini care transportă lemn nu apar cu cod online generat pe aplicaţia "inspectorul pădurii".
De fiecare dată, după sesizările la 112, tânărul a fost sunat de ofiţerul de serviciu de la Poliţia Fălticeni, care i-a spus că reclamaţiile nu se confirmă, şoferii având hârtii care atestă că transportă doar deşeuri din lemn.
Tânărul reclamă că transportul de deşeuri era, în realitate, de material lemnos
La a doua sesizare, tânărul s-a deplasat la locul unde era camionul oprit şi a cerut explicaţii agenţilor de poliţie. Mai exact, el spune că transportul nu era unul de deşeuri, ci de material lemnos în toată regula:
„Agentul constatator avea obligaţia, în momentul în care nu poate determina despre ce material lemnos este vorba, să sesizeze Garda Forestieră sau cel mai apropiat ocol silvic, pentru ca personalul silvic să clarifice situaţia Eu le-am spus că sunt inginer silvic şi din punctul meu de vedere acolo nu sunt deşeuri din debitare, însă nu am fost băgat în seamă”.
Întorsătura absolut jenantă din acest caz
De aici încolo, lucrurile au luat o turnură absolut jenantă. Florin Grădinariu s-a urcat la volanul maşinii sale şi s-a îndreptat spre Suceava. După numai câteva zeci de metri, a fost tras pe dreapta de aceiaşi poliţişti, care au plecat după el. După cum se vede şi în imaginile filmate de tânăr şi de tatăl acestuia, poliţiştii au început să-i verifice documentele şi maşina. Cum nu au găsit nimic mai grav, Florin Grădinariu a fost amendat pentru că a refuzat să prezinte la control stingătorul de incendii şi trusa medicală, iar tatăl său pentru că a coborât din maşină (n.r. conform articolului 183 din HG 1391/2006 conducătorul auto sau pasagerii sunt obligaţi să rămână în autovehicul şi să nu deschidă portierele, respectând indicaţiile poliţistului). Cele două amenzi se bazează pe prevederi legale, însă problema din acest caz este, din punctul nostru de vedere, cu totul alta: atitudinea poliţiştilor reprezintă o descurajare pe faţă a oricărei iniţiative de sesizare prin 112 a unei posibile ilegalităţi. Probabil, aceştia au fost deranjaţi de tonul activistului şi al tatălui său, însă poliţele de acest gen nu pot fi tolerate la un om al legii.
„Nu pot explica un asemenea gest decât prin faptul că au fost deranjaţi că cineva sesizează un transport ilegal de lemne”
Florin Grădinariu spune că cele două amenzi vor fi contestate în instanţă, însă îi va reclama pe cei doi poliţişti şi pentru abuz în serviciu. În plus, acesta speră ca autorităţile competente să demareze o anchetă serioasă şi cu privire la transporturile de lemn din zona Fălticeni şi acest paravan al transporturilor de deşeuri din lemn. O altă problemă este legată şi de câte transporturi de lemn se fac în baza unui aviz pentru un singur transport, pe distanţe scurte precum Fălticeni-Boroaia.
„Noi, Asociaţia Biosilva, avem astfel de acţiuni periodice, verificăm legalitatea transportului pe aplicaţia <inspectorul pădurii> şi apoi, dacă avem indicii de transport ilegal, sunăm la 112. Am rămas complet dezamăgit de atitudinea agenţilor de la Fălticeni şi nu pot explica un asemenea gest decât prin faptul că au fost deranjaţi că cineva sesizează prin 112 un transport ilegal de lemne”, ne-a declarat Florin Grădinariu.
Acesta a mai spus că în general sesizările pe care le face la Poliţie nu sunt tratate aşa cum a păţit luni la Fălticeni şi speră ca acest caz să fie unul izolat.
Oficialii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au refuzat să vină cu un punct de vedere referitor la acest caz.
Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, a precizat doar că persoanele nemulţumite pot contesta pe cale legală procesele verbale ale poliţiştilor, precum şi celelalte aspecte pentru care se consideră nedreptăţite.