758 de candidaţi vor o carieră didactică şi s-au înscris pentru a susţine, în acest an, concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar, pentru aceştia fiind disponibile doar 82 de posturi care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată (ca titular).
Prin urmare, onotă mare la concursul de titularizare nu garantează candidaţilor şi un locul ca profesor titular deoarece sunt discipline pentru care sunt scoase la concurs câte 2-3 posturi.
Asta înseamnă că în ciuda faptului că obţin note foarte mari, mulţi dascăli ajung tot pe posturi de profesor suplinitor. Mai mult, nota este valabilă doar trei ani, iar pentru posturile scoase la concurs într-un anumit an prioritate au cei care dau examenul în anul respectiv.
Cât priveşte înscrişii din judeţ, situaţia este absurdă la limba şi literatura română, unde figurează 103 candidaţi, însă în şcolile sucevene nu există nici un post titularizabil.
Cei mai mulţi candidaţi – 121 - s-au înscris pentru a ocupa un post de învăţător, pentru aceştia fiind disponibile doar şase posturi stabile.
Concurenţă mare se înregistrează şi pentru catedrele de educatori, pentru cele 16 posturi cu viabilitate mai mare de 4 ani înscriindu-se 112 candidaţi.
La educaţie fizică şi sport sunt opt posturi disponibile şi 69 de candidaţi.
La engleză sunt 52 de înscrişi şi două posturi titularizabile, la matematică sunt 46 de candidaţi şi 11 locuri libere.
La geografie sunt 26 de candidaţi, istorie – 24, psihopedagogie specială – 26, biologie – 18, franceză – 17, mecanică – 12, religie ortodoxă – 13.
Posturile disponibile din judeţ
Pentru concursul de titularizare în judeţ sunt în total 564 de posturi, din care 100 rezervate şi 464 vacante. Din cele 464 vacante, 82 sunt cu viabilitate mai mare de 4 ani şi 382 cu viabilitate mai mică de 4 ani. Dintre cele 82 de posturi cu viabilitate mai mare de 4 ani, 36 sunt în mediul rural şi 46 sunt în mediul urban.
Potrivit centralizărilor Inspectoratului Şcolar Suceava, la biologie este un singur post titularizabil, la chimie-fizică – un post, fizică - patru posturi titularizabile, geografie – un post, informatică – două, germană – două, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor – un post, electronică şi automatizări – un post etc.
Două centre de examinare
Concursul de titularizare constă în probă practică sau inspecţie specială la clasă şi probă scrisă. Până pe 30 iunie, se vor desfăşura inspecţiile şi probele orale sau practice, urmând ca examenul scris să aibă loc pe 12 iulie. La nivelul judeţului, s-au stabilit două centre de evaluare – Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava şi Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.
Rezultatele se vor afişa pe 18 iulie, iar contestaţiile se vor depune pe 18 şi 19 iulie. Notele finale vor fi făcute publice pe 25 iulie. Din 26 iulie încep şedinţele publice de repartiţie pe posturi.
Nota obţinută la proba practică sau la inspecţia specială la clasă are o pondere de 25% în media de repartizare. Nota obţinută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la cea practică sau la inspecţia specială la clasă. Cei care vor obţine note mai mici de 5 vor putea ocupa un post de suplinitor.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului. Repartizarea pe posturi se face prin şedinţă publică, în ordinea notelor obţinute la examen, se arată în metodologia de concurs.