Angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava au lăsat deoparte sarcinile de serviciu marţi, între orele 9.00 şi 12.00, declanşând o acţiune de protest spontan, pe fondul nemulţumirilor salariale.
Protestul a avut loc în toate comisariatele din ţară.
Potrivit lui Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, „comisarii protecţiei consumatorilor au intrat în proteste exprimate prin încetarea activităţii şi pichetarea instituţiilor în care lucrează după refuzul categoric al doamnei Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, de a soluţiona problemele salariale ale acestei categorii profesionale cu o activitate atât de complexă şi importantă pentru societatea românească”.
Principala revendicare a angajaţilor instituţiei este salarizarea sistemului ANPC (Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) pe aceeaşi grilă cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
„Astfel, această categorie profesională protestează astăzi, marţi, 30 mai 2017, alături de colegii din administraţia publică locală şi atrage şi alte instituţii din administraţia publică centrală precum Garda de mediu, Inspecţia muncii şi altele”, mai arată cei din sindicat.
Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava are zece angajaţi.
Salarii de la 1.100 de lei
Comisarul-şef adjunct, Vasile Latiş, a menţionat că deşi angajaţii nu au desfăşurat controale şi nu au ieşit în teren, activitatea instituţiei nu a fost afectată, în intervalul 9 – 12 fiind deschis biroul pentru reclamaţii.
Cât despre salariile angajaţilor săi, Latiş a menţionat că un comisar debutant primeşte circa 1.100 de lei, un consilier principal (minim cinci ani vechime) primeşte aproximativ 1.400 de lei, iar un consilier superior (minim zece ani vechime) ajunge la 2.100 de lei.
„Din câte ştiu, angajaţii ANPC au dintre cele mai mici salarii dintre toţi funcţionarii publici. La începutul acestei săptămâni, un deputat, fost coleg de-al nostru, a propus un amendament care prevede ca salariile noastre să fie la nivelul celor de la ANSVSA, însă nu a fost băgat în seamă. Momentan sunt din nou discuţii şi în funcţie de soluţii, cei care sunt în sindicat decid ce vor face”, a mai punctat Latiş.