Circa 40 de elevi şi profesori ai Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, care au participat la banchetul de absolvire organizat la o pensiune de patru stele din oraş, au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu simptome de toxiinfecţie alimentară.
Petrecerea de absolvire a avut loc vineri seară, însă pentru majoritatea pacienţilor simptomele s-au declanşat abia duminică, când elevi şi profesori au ajuns la spitalul din Gura Humorului cu dureri abdominale, febră, vărsături şi greţuri.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a menţionat că sâmbătă dimineaţă, la ora 7.00, s-a prezentat primul caz, la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Duminică, la Camera de Gardă a spitalului s-au prezentat 30 de persoane, cu simptome asemănătoare, iar alte câteva cazuri au fost înregistrate luni dimineaţă.
Directorul spitalului din Gura Humorului, Corneliu Vieru, a menţionat că pacienţii au primit tratament perfuzabil, formele de îmbolnăvire fiind uşoare şi medii. Nici unul dintre ei nu a necesitat internare, pacienţilor recomandându-li-se îngrijire la domiciliu.
340 de persoane au luat parte la petrecere
340 de persoane au participat, în total, la banchetul de la final de liceu, acestea servind aperitiv şi alte două feluri de mâncare şi tort.
Reprezentanţii restaurantului bănuiesc că elevilor li s-a făcut rău de la un tort adus de unul dintre adolescenţi care îşi sărbătorea ziua, acesta fiind pregătit în afara restaurantului.
„Noi am avut alte două petreceri în weekend, în restaurantele noastre. S-au servit, în total, 550 de meniuri identice, tocmai de aceea bănuim că a fost vorba de acel tort. Aşteptăm rezultatul celor de la DSP, însă în cazul în care se va constata că a fost greşeala restaurantului ne vom asuma asta”, a menţionat managerul localului.
La rândul său, prof. Mihaela Ursaciuc, directoarea Colegiului „Alexandru cel Bun”, a menţionat că restaurantul a mai găzduit petrecerile de absolvire ale unităţii, fără a se fi înregistrat incidente.
Probe prelevate de DSP
Dr. Dinu Florin Sădean, şeful Serviciului Control sănătate publică din cadrul DSP, a arătat că s-au recoltat şapte probe de alimente, probe de apă şi s-au efectuat 10 teste de sanitaţie, din care trei pe tegumentele bucătarilor. Acesta a mai specificat că alimentele suspecte sunt o ruladă de pui, care prin modul de preparare are un risc mai mare de contaminare, şi un tort de ciocolată care a fost adus de elevi.
Miercuri va fi chemat administratorul societăţii cu documentele pe care nu le-a putut prezenta duminică.
În cazul în care se dovedeşte că toxiinfecţia a fost provocată de deficienţe igienico-sanitare la pensiune, administratorul riscă sancţiuni care pleacă de la amendă şi pot ajunge la suspendarea activităţii, având în vedere numărul mare de persoane afectate.
(31 mai 2017, 07:24:14
Cele 340 de persoane au fost servite, nu au servit. Ele au consumat.