Am observat cu toţii în ultimele zile reluarea atacurilor împotriva iniţiativei susţinute de cei aproape 3 milioane de români, dintre care peste 100.000 cetăţeni din judeţul nostru, atacuri declanşate de votul recent din Camera Deputaţilor acordat legii de revizuire a art. 48 din Constituţie. Facem precizarea că pentru organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei mai este necesar şi votul a 2/3 din membrii Senatului.
Familia dintr-un părinte şi copii va mai fi ocrotită de stat după referendum? Răspunsul la întrebare este DA, familia formată dintr-un singur părinte şi copii va fi ocrotită în continuare de către stat! Această formă de familie nu va fi afectată în nici un fel de înlocuirea în art. 48 alin. 1 din Constituţia României, a sintagmei „între soţi” cu „un bărbat și o femeie”, înlocuire susţinută de Coaliţia pentru Familie. De fapt nu se solicită altceva decât simpla copiere a unei definiţii existente deja de doi ani în Codul Civil al României. Din partea Coaliţiei pentru Familie, avocata Ana-Corina Săcrieru precizează că „nu este nevoie să fii jurist să observi că teza finală a art. 48 alin 1 din Constituţie, respectiv aceea care trimite la familie ca raport juridic izvorât din calitatea de părinte, nu face obiectul revizuirii. La fel cum nu fac obiectul acestei revizuiri nici dispoziţiile art. 48 alin. 3 din Constituţie, respectiv acelea care consacră drepturile tuturor copiilor – indiferent dacă sunt crescuţi de un singur părinte, de doi părinţi necăsătoriţi sau de orice altă rude având astfel de drepturi – ca fiind egale cu cele dintr-o familie compusă din mamă și tată și în egală măsură ocrotite. În mod similar și tot în interesul copiilor este consacrată legislativ și ocrotirea părintelui singular care crește și îngrijește copii.”
Cu alte cuvinte, în Constituţia României se va revizui numai teza care se referă la căsătorie, fără a fi modificate drepturile părinteşti menţionate în teza din finalul alineatului 1, iar alineatul 3 din art. 48 care precizează „Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie” rămâne de asemenea nemodificat.
Este drept că ne putem întreba care-i motivul pentru care în presa centrală se vorbeşte cu atâta patos despre o încercare de redefinire a familiei, în sensul restrângerii unor drepturi ale familiilor cunoscute – monoparentală, extinsă sau lărgită sau formată dintr-un bărbat şi femeie necăsătoriţi, dar cu copii. Aşa cum s-a arătat, nu este vorba de o redefinire a familiei, ci numai de o clarificare în Constituţie a modului cum se pot încheia căsătoriile. În plus, prin Decizia 580/20.07.2016 Curtea Constituţională a României a declarat constituţională această iniţiativă susţinută de milioane de români şi a apreciat-o ca fiind un demers democratic.
Iniţiativa susţinută de Coaliţia pentru Familie este singura care a strâns un număr atât de mare de susţinători şi este singura iniţiativă civică de revizuire a Constituţiei care a ajuns atât de aproape de atingerea obiectivului final. Reprezentanţii Coaliţiei se aşteaptă ca referendumul să fie organizat în toamnă şi de asemenea se aşteaptă la o prezenţă masivă a cetăţenilor României la votul final.
Mihaela Mihordea