Cel mai prost drum naţional din Suceava, DN 18, care asigură accesul spre Maramureş, prin Pasul Prislop, a intrat în lucrări de reabilitare capitală, după ani de zile de amânări şi de cârpeli. Lucrările de pe raza judeţului Suceava cuprind două tronsoane, iar pe unul se lucrează în forţă, cu mulţi muncitori. Este vorba de tronsonul III, de la Valea Stânei – Cârlibaba şi până la Şesuri, la limita judeţului Suceava cu Maramureşul. Pe celălalt tronson, IV, de la Valea Stânei, prin Ciocăneşti, până la intersecţia cu DN 17, la Iacobeni, mai este aşteptat un aviz de la proiectantul lucrării. Pe ambele tronsoane lucrează un consorţiu format din trei firme.
Primarul din Cârlibaba: „Veştile sunt îmbucurătoare”
Pe tronsonul III se lucrează intens la podeţe şi alte amenajări de drum, prealabile asfaltării.
Primarul comunei Cârlibaba, Gabriel Danciu, ne-a confirmat că se lucrează într-un ritm bun, cu mulţi muncitori: „Veştile sunt îmbucurătoare, se lucrează la podeţe, cred că 70% dintre ele sunt terminate. Ne bucurăm că sunt mulţi muncitori la lucru, cred că sunt vreo sută de oameni la Cârlibaba. Ne-am bucura ca până la toamnă să avem un drum nou de la Cârlibaba spre Maramureş”.
Conform informaţiilor transmise oficial anul trecut de Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere, valoarea totală a contractului pentru tronsonul Cârlibaba-Şesuri, limita cu Maramureşul, este de 54,29 de milioane de lei, fără TVA, investiţia urmând să fie realizată de asocierea de firme formată din SC Autotehnorom SRL, SC Opr Asfalt SRL şi SC Rutier-Conex XXI SRL. Cele trei firme au de reabilitat tronsonul Moisei-Cârlibaba pe o distanţă de 18,55 de kilometri. Lucrările pe acest tronson sunt finanţate de Banca Europeană de Investiţii şi Guvernul României, data de finalizare a lor fiind 15 mai 2018.
La Ciocăneşti deocamdată s-au pus doar plombe
Pentru locuitorii comunei Ciocăneşti, veştile nu sunt la fel de bune, cel puţin pe termen scurt.
Primarul Radu Ciocan a explicat: „La tronsonul din comuna noastră s-au pus doar plombe, însă nici acestea pe toate porţiunile cu probleme. Ştim că aşteaptă un aviz de la proiectant şi apoi se vor putea începe lucrările ample şi pe tronsonul IV. Deocamdată, pentru această vară, sperăm ca măcar să se facă lucrările provizorii, prin plombare, pentru a se putea circula cât de cât decent”.
Pe acest tronson, până la intersecţia cu DN 17, la Iacobeni, acelaşi consorţiu de firme are termen de finalizare 15 noiembrie 2018, cu o valoare a contractului de 59,84 de milioane de lei, fără TVA.
DN 18 trebuia modernizat capital până în vara anului 2013
DN 18, pe cei 40 de kilometri de pe raza judeţului (comunele Ciocăneşti şi Cârlibaba), este de ani de zile un imens dezastru. Drumul naţional s-a transformat într-o aglomeraţie de gropi, fără marcaje şi cu parapete de protecţie degradate sau dispărute cu totul.
În stare deplorabilă de ani de zile, drumul a fost doar cârpit în ultimii ani, însă cum gropile erau foarte multe, DN 18 a ajuns un drum acoperit de plombe.
DN 18 a intrat într-un program de modernizare cu finanţarea teoretic asigurată încă din anul 2011, iar pe tronsonul Moisei-Iacobeni, de 89 de kilometri, lucrările au fost atribuite companiei israeliene Shapir. Această firmă avea ca termen de finalizare a lucrărilor data de 31 august 2013. Contractul cu Shapir, în valoare de 81 de milioane de euro, a fost însă reziliat în mai 2014, pentru că nu s-au executat lucrările.