La Chişinău se desfăşoară în perioada 22-29 mai Festivalul Internaţional de Teatru “Sub căciula lui Guguţă”. La competiţie participă 13 ţări: Moldova, România, Franţa, Kazahstan, Germania, China, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Africa de Sud, Rusia, Ucraina şi Belarus, trupele invitate prezentând 25 de spectacole. La secţiunea trupe de liceu România a fost reprezentată de trupa de teatru “Birlic” din Fălticeni, formată din elevi de la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, coordonatori preot Liviu Mihăilă şi prof. Gheorghe Dascălu.
Pe 24 mai, chiar de ziua actorului Ovidiu Cuncea, trupa de teatru din urbea de pe Şomuz a prezentat în concurs cu piesa “Harap Alb”, o punere în scenă a regizorului, actorului şi bunului prieten al birlicilor, Ovidiu Cuncea, după basmul scriitorului Ion Creangă. Evoluţia tinerilor actori fălticeneni a fost răsplătită cu Trofeul Festivalului la secţiunea Elevi de liceu şi o Diplomă pentru interpretarea modernă a folclorului românesc, aşteptările pentru un loc pe podium fiind mari, deliberarea finală a juriului internaţional pentru Trofeul Festivalul Internaţional de Teatru “Sub căciula lui Guguţă” având loc pe data de 29 mai, în cadrul spectacolului de gală.
Ediţia a IX-a a festivalului este una aniversară, dedicată mai multor evenimente: Teatrul „Guguţă” împlineşte 25 de ani de activitate, eroul Guguţă – 50 de ani, regretatul Victor Ştefaniuc – 70 de ani de la naştere, maestrul Spiridon Vangheli – 85 de ani de la naştere.
Pe scena Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă” din Chişinău mai evoluează şi trei trupe profesioniste din România, teatrele „Merlin” din Timişoara, „Ţăndărică” din Bucureşti şi „Aşchiuţă” din Piteşti, acestea fiind susţinute de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”. Deplasarea trupei „Birlic” în Republica Moldova a fost sprijinită de Asociaţia “Fălticeni Cultural”.
Evenimentul este organizat de Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Direcţia Cultură a municipiului Chişinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi alte instituţii. Spectacolele vor fi apreciate de un juriu internaţional ce îl are ca preşedinte pe actorul şi regizorul Toma Hogea, profesor la Universitatea „George Enescu” din Iaşi.