Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava sărbătoreşte 30de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ patronată de marele cronicar moldovean, prilej cu care unitateaa pregătit o întâlnire festivă ce a reunit foste şi actuale cadre didactice, absolvenţi, invitaţi speciali, cu toţii autori ai unei istorii de trei decenii.
Festivitatea consacrată aniversării celor 30 de ani a avut loc vineri, în Auditorium „Joseph Schmidt” al Universităţii sucevene. Aceasta a prilejuit şi lansarea primei monografii a şcolii „Pagini de cronică”, volum care adună laolaltă file de istorie, crâmpeie de amintiri, nostalgii, lecţii, toate aşezate sub îndrumarea actualului director Dumitru Moraru.
La ceas aniversar, invitaţi şi gazde au vorbit despre Şcoala 11 din Burdujeni, şcoala care în anii ‘90 avea aproape 4.000 de elevi, fiind cea mai mare din ţară, despre întâmplări din trecut, recunoaştere şi perspective. La eveniment a fost prezentă şi o delegaţie din Republica Moldova, de la Colegiul Teoretic „Spiru Haret” Suceava, cu care Şcoala „Miron Costin” va colabora în proiectul „Educaţie fără frontiere”.
„Sunt emoţii foarte mari pentru că de faţă sunt foarte mulţi dintre actualii şi foştii colegi ai noştri, slujitori de ieri şi azi ai şcolii, care au pus umărul la înfăptuirea celui mai simplu, dar în acelaşi timp celui mai durabil scop al şcolii - educaţia. Ei sunt miezul dătător de energie, dar şi chintesenţa rădăcinilor oricărui rod. Puterea lor e puterea generaţiilor plămădite ieri şi astăzi. (...) Alături de noi sunt foşti şi actuali angajaţi ai şcolii, truditori nevăzuţi, reazămul cuminte al confortului liniştii unui loc de învăţământ”, a transmis prof. Dumitru Moraru.
Programul se desfăşura în trei schimburi, cu ora de 45 de minute şi pauza de cinci minute
Cât priveşte istoricul instituţiei, invitaţii evenimentului au primit câteva repere referitoare la cele mai importante momente din viaţa şcolii.
Deşi are o istorie scurtă, fiind dată în folosinţă în anul 1986, Şcoala Generală Nr. 11, cum a fost numită multă vreme, din cartierul Burdujeni, a avut un parcurs bogat.
Printr-o hotărâre a Consiliului Municipal din anul 1985 se dorea construirea unei şcoli cu 16 săli de clasă, două laboratoare, la care se adăugau spaţii auxiliare.
La 15 septembrie 1986 a avut loc festivitatea de inaugurare a şcolii şi de începere a cursurilor pentru 1.181 de elevi şi 43 de cadre didactice. Director era Radu Paranici. În anul şcolar următor, şcoala ajunge la peste 1.600 de elevi, spaţiul devenind deja insuficient pentru numărul mare de elevi.
În ultimul an al erei comuniste, în 1989, au fost înmatriculaţi 2.363 de elevi, cuprinşi în 73 de clase, mai mult decât dublul celor înscrişi în anul de debut.
Prin urmare se decide ca programul să se desfăşoare în trei schimburi, cu ora de 45 de minute şi pauza de cinci minute. Programul începea la 7.00 şi se termina la 20.00.
În 1990 director a devenit prof. Octavian Laslău, iar un an mai târziu se inaugura un nou corp de clădire („Şcoala nouă”).
În anul şcolar 1995-1996 s-a înregistrat numărul maxim de elevi, respectiv 3.917, adică era cea mai mare şcoală din judeţ şi din ţară.
A urmat scăderea numărul de elevi, astfel că în 2003 populaţia şcolii era deja la jumătate, mai puţin de 2.000 de elevi, prin urmare s-au restrâns normele cadrelor didactice.
Cel mai mare câştig al şcolii din acea perioadă a fost decizia de construire a sălii de sport, vis care devenea realitate pe 1 decembrie 2006, când aceasta a fost inaugurată.
Este şi perioada când elevii şcolii se obişnuiau cu „aerul tare” al olimpiadelor şcolare. Elevul Dumitru Ursulean a obţinut primul premiul I la o olimpiadă naţională, la Educaţie Tehnologică.
În anii 2005-2007 a început modernizarea şcolii, atât în interior, cât şi în exterior.
2014 a fost un an de vârf în evoluţia şi performanţele şcolii – locul I la fotbal fete, ciclul primar, locul I la Olimpiada Naţională de Geografie şi medalie de argint la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică.
Mărturii
Ceremonia de vineri a continuat cu mărturiile unor oameni ai şcolii, veritabili colecţionari de experienţe şi poveşti, dar şi absolvenţi de succes ai unităţii.
Primul director al şcolii, prof. Radu Paranici, a mărturisit că „la început, când am ajuns, trimis fiind de Inspectoratul Şcolar, în această unitate şcolară, încă nu erau bănci, table, în două clase nu era pus parchetul. N-am să pot să uit efortul celor care au fost încadraţi de a face tot posibilul să vină, şi cu părinţii, şi să dea o mână de ajutor pentru a pune şcoala la punct pentru ziua de 15 septembrie. Nu se poate face acest lucru fără pasiune, dăruire, eforturi deosebite”.
La conducerea şcolii au fost, din 1986 şi până în prezent, - Radu Raranici, Elena Chideşa, Octavian Laslău, Rodica Cotin, Constantin Sîrghi şi Dumitru Moraru.
Din cadrul sărbătorii nu au lipsit momentele artistice, pe scenă evoluând elevi talentaţi ai şcolii.