O femeie din Udeşti, care se deplasa pe drumul judeţean din localitate cu o bicicletă, a avut parte de o experienţă pe care nu o va uita niciodată. Oprită de un echipaj rutier pentru control acum două zile, pe 24 mai, în timp ce mergea către o farmacie, pentru a lua un medicament pentru copilul ei, femeia avea să încaseze o amendă halucinantă: 12 puncte de amendă, adică 1.740 de lei. Poate vă întrebaţi ce grozăvie a comis aceasta pentru o astfel de amendă: nu avea buletinul la ea, iar bicicleta nu era dotată cu elemente de iluminat sau reflectorizante. Asta în condiţiile în care femeia se deplasa pe timp de zi, amenda fiind scrisă la ora 10.26.
Circumstanţele de care nu a ţinut cont poliţistul
Vasilica Mirela Andrieş, din Udeşti, ne-a relatat că bicicleta nici măcar nu era a ei. Primise un telefon de la o farmacistă, care a anunţat-o că a primit medicamentul pentru copilul său, şi s-a urcat pe bicicleta unei rude pentru a trage o fugă până la farmacie. Ghinionul femeii a fost că la acea oră un echipaj al Biroului Rutier Suceava se afla într-un control pe DJ 208A, la Udeşti, care urmărea chiar prevenirea accidentelor în care sunt implicaţi bicicliştii. Ghinionul femeii s-a mai numit agentul de poliţie Andrei Ciuciuc, care a aplicat strict litera legii, fără a ţine cont de o sumedenie de factori: femeia era localnică, deci nu se deplasa pe distanţe mari cu bicicleta, condiţii în care faptul că nu avea buletinul la ea nu este o „crimă”. Apoi, femeia se deplasa pe timp de zi, astfel că nici sistemele de iluminare nu îi erau de folos. De altfel, chiar în articolul 14, litera d, din HG 1391/2006, pentru care femeia a fost amendată, se precizează că bicicleta trebuie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.
Pe 24 mai, la 10.30, nu era nici noapte şi nici vizibilitate redusă.
Femeia a plătit amenda imediat
Cetăţean onest, femeia a mers la Primăria Udeşti şi a achitat deja 870 de lei, jumătate din amendă, beneficiind de posibilitatea de a plăti jumătate de sancţiune, conform legii, în cel mult 48 de ore de la constatare.
Femeia, care ne-a adus la redacţie procesul-verbal de amendă, dar şi dovada achitării amenzii, a ţinut însă să-i bată obrazul poliţistului care a uşurat-o de banii pentru care munceşte o lună de zile.
Număr mare de accidente provocate de biciclişti în judeţul Suceava
Statisticile Poliţiei Rutiere arată că abaterile comise de biciclişti au reprezentat anul trecut a treia cauză a accidentelor rutiere grave din judeţ. Bicicliştii sunt aşadar o mare problemă pe şosele, iar asta nu poate fi contestat. Adevărat mai este că până acum poliţiştii rutieri au amendat rar bicicliştii, de cele mai multe ori aplicându-le avertismente, iar pentru a-i disciplina este nevoie şi de amenzi. Amenzi care sunt însă foarte mari, cu mult disproporţionate din punctul nostru de vedere în raport cu gravitatea contravenţiei.
Pe de altă parte, poliţistul trebuie să se orienteze de la caz la caz şi să ţină cont de gravitatea abaterii. Mai ales că era vorba de două abateri constatate, în cazul de la Udeşti, sancţionarea cu avertisment, măcar în cazul uneia, ar fi fost mai aproape de posibilităţile unui om care nu se afla la volanul unui bolid în valoare de zeci de mii de euro, ci pe o bicicletă veche, care valorează cel mult câteva sute de lei.
(26 mai 2017, 16:15:44