Acţiunile intense de control în trafic ale poliţiştilor rutieri cu aparatele radar din dotare au dus şi în 2017, în prima sa parte, la aplicarea a foarte multe sancţiuni. Atât numărul de amenzi, cât mai ales numărul de permise reţinute pentru viteză excesivă înregistrează creşteri faţă de 2016. Această situaţie nu face decât să confirme ceea ce vedem lesne pe şoselele din judeţ, anume că foarte mulţi şoferi depăşesc cu mult limitele de viteză, şi nu ne referim neapărat la cele de pe indicatoarele rutiere, cât mai ales la cele peste care nu se mai poate vorbi de circulaţie în condiţii de minimă siguranţă.
Radarele în trafic: 404 permise suspendate pentru viteză şi 8.537 de amenzi, în doar patru luni
Inspectorul Gabriel Apopei, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, ne-a declarat că în intervalul ianuarie-aprilie 2017, în urma acţiunilor de control cu radarele, au fost suspendate 404 permise de conducere pentru viteză excesivă. Este vorba de şoferi care au rulat cu mai mult de 50 de km/h peste limita admisă în localitate. Aşadar aveau peste 100 de km/h în localitate, unii dintre ei cu mult peste, situaţii în care conducătorii auto respectivi nu prea îşi pot găsit scuze.
Prin comparaţie, faţă de primele patru luni din 2016, numărul permiselor suspendate pentru viteză este mai mare cu 86.
La număr total de amenzi pentru viteză, în cele patru luni din debutul lui 2017 s-a ajuns la imensa cifră de 8.537 de sancţiuni contravenţionale, cu 214 mai multe faţă de acelaşi intervalul din anul precedent.
Acţiunile de control pentru combaterea vitezei de la nivelul întregului judeţ se desfăşoară în acest moment cu 12 aparate radar. Este vorba de 11 radare montate pe maşini (10 Dacii Logan MCV inscripţionate şi una neinscripţionată), plus cel mai performant aparat, radarul „pistol” laser. Acesta din urmă acţionează din punct fix, având avantajul că este foarte uşor de mutat dintr-un loc în altul, are o rază de acţiune mult mai mare şi este mult mai precis.
În dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava mai sunt două maşini cu radare, însă unul este defect, iar într-un caz maşina a fost implicată într-un accident (maşina de Poliţie care s-a răsturnat la Dumbrăveni, în timpul urmăririi unor şoferi vitezomani), iar radarul urmează să fie recalibrat şi mutat pe un alt autovehicul.
Scădere mare, aproape nesperată, a numărului de morţi în accidente
Gabriel Apopei a explicat de ce se acţionează atât de mult cu aparatele radar:
„Ne-am canalizat acţiunile pe principalele cauze generatoare de accidente, iar viteza, sub cele două forme ale ei, viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, este principala cauză a accidentelor grave care se petrec în judeţ. Numărul mare de sancţiuni şi de permise ridicate arată că viteza de rulare a multor conducători auto este foarte mare”.
Pentru Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava anul 2017 este unul bun deocamdată în ceea ce priveşte consecinţele tragice în accidente. În accidentele grave înregistrate în 2017, până acum, s-au înregistrat 21 de morţi, cu 13 mai puţini faţă de acelaşi interval din 2016. Această scădere, de altfel foarte semnificativă, este deosebit de importantă în condiţiile în care anul trecut judeţul Suceava s-a aflat pe un nedorit loc I la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de morţi în accidente.
„Sperăm să putem menţine aceste trend descendent şi să înregistrăm scăderi în fiecare lună. Următoarea perioadă, cu lunile de vară, va fi cea mai grea, dar sperăm să o putem gestiona bine”, a declarat inspectorul Gabriel Apopei, împuternicit şef al Serviciului Rutier Suceava la doar 29 de ani.
Reducerea numărului de morţi în accidente este una din principalele priorităţi la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.