Peste o sută de hectare de livezi de pe valea râului Moldova au fost afectate de primăvara capricioasă, cu ninsori, brume târzii şi cu diferenţe mari de temperatură de la zi la noapte şi de la zi la zi. Ninsoarea din perioada 20-23 aprilie, bruma din noaptea de 24 spre 25 aprilie, cu temperaturi care au coborât până la minus trei grade şi bruma din noaptea de 10 spre 11 mai a.c. au afectat plantaţiile de măr, nuc, cireş şi vişin.
La solicitarea prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, directorul Direcţiei pentru Agricultură Suceava, Haralampie Duţu, a informat, ieri, Colegiul Prefectural, despre efectul fenomenelor meteorologice din această primăvară asupra culturilor agricole din judeţ. Directorul Duţu a arătat că la această oră evaluările arată o suprafaţă afectată de aproximativ 100 de hectare cu măr, însă deocamdată nu sunt declarate suprafeţe calamitate. Conform actelor normative în vigoare, o cultură poate fi declarată ca fiind calamitată de un anumit fenomen la un grad de afectare de peste 30%.
Producătorii afectaţi pot beneficia de reduceri la impozitul pe norma de venit
”La momentul întocmirii prezentului material se parcurg etapele procedurale, conform actelor normative în vigoare, pentru constatarea pagubelor produse de îngheţul târziu de primăvară, de brumă. Nu avem informaţii privind alocarea unor sume pentru aceste calamităţi, dar prin întreprinderea acestor măsuri producătorii agricoli aflaţi în astfel de situaţii pot beneficia de reducerea impozitului pe norma de venit”, a afirmat şeful Direcţiei pentru Agricultură Suceava. El a mai spus că, în afara problemelor semnalate în bazinul pomicol Fălticeni, mai are sesizări că au fost afectate de brumă plantaţii de viţă-de-vie şi fasole, ”dar nu la un nivel la care să putem vorbi de calamităţi”.
Din păcate, majoritatea producătorilor nu au culturile asigurate, astfel încât ar fi dificil să se discute despre despăgubiri pentru pagubele pe care le au.
Preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Fălticeni şi manager al Cooperativei Livezile Fălticeni, Mircea Costişevschi, ne-a declarat, la rândul său, că în zona Fălticeni sunt livezi şi soiuri distruse în proporţie de 80-90%. Astfel de situaţii ar fi, potrivit lui Costişevschi, la Sasca, Horodniceni - Dumbrava, Brădeţel, Vultureşti, Petia şi Vişina – Rădăşeni. ”Cele mai mari pagube le-a făcut bruma din 19 mai. Au fost afectaţi merii, cireşii, vişinii, nucii, dar şi culturile de căpşuni. Probabil sunt probleme şi la fructele de pădure, la afine, merişoare şi zmeură”, a spus el.
Evaluarea pagubelor nu a fost încă finalizată de Direcţia pentru Agricultură, însă directorul Duţu apreciază că, în ciuda problemelor menţionate, ”sunt conturate premisele unor rezultate bune în agricultura judeţului Suceava, exceptând parţial sectorul pomicol”.