Reprezentanţii Oficiului de Stat de Invenţie şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii din Suceava Medalia şi Diploma de excelenţă pentru activitatea susţinută de brevetare a invenţiilor semnate de profesorii şi studenţii instituţiei.
Distincţiile au fost oferite în cadrul festivităţii de comemorare a prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu, unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori din România, cel care a propulsat Universitatea „Ştefan cel Mare” pe locul I la numărul de brevete de invenţii obţinute.
Tatiana Radu, director pentru strategie şi marketing în cadrul OSIM, a arătat că USV se află pe primul loc în ceea ce priveşte activitatea în domeniul protecţiei proprietăţii industriale.
„Aici există o cultură în domeniul proprietăţii industriale. O cultură pe care domnul profesor Cernomazu a dezvoltat-o prin numeroasele cereri de brevete de invenţie. Această moştenire este o bogăţie pe care a realizat-o clar cu sprijinul USV. Invenţiile de bucătărie nu sunt cele durabile, nu generează progres, ci inima cercetării este în universităţi”, a punctat Tatiana Radu.
În cadrul conferinţei de ieri a fost lansată şi cartea „111 invenţii - IN MEMORAIM Dorel Cernomazu”, cu o prefaţă semnată de Alexandru Mironov.
Cernomazu este autorul a aproape 400 de invenţii. S-a stins din viaţă pe 15 august 2015. Inventatorul avea 68 de ani.
”A format o şcoală de inventică pe care noi trebuie să o dezvoltăm”
Evenimentul de omagiere a personalităţii prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu a fost organizat de Departamentul de Electrotehnică al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Inventator de elită, creator de şcoală şi profesor, Cernomazu a fost cadru titular la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, instituţie în cadrul căreia activa din 1990.
Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector responsabil de activitatea de cercetare, a subliniat faptul că „ceea ce avem noi de făcut în continuare este nu doar să ne aducem aminte, ci să continuăm la un nivel cât mai apropiat ceea ce ne-a lăsat dumnealui. A format aici o şcoală de inventică pe care noi trebuie să o păstrăm şi să o dezvoltăm în continuare. În principal, datorită dumnealui ne aflăm pe primul loc în România în ceea ce priveşte numărul de cereri de brevete la OSIM şi trebuie să menţinem acest standard şi în continuare prin activitatea noastră”.
Acesta a specificat că USV încearcă să transfere o parte din aceste invenţii către partenerii din industrie, printr-o strategie destul de bine pusă la punct, structurată în trei direcţii (atragerea de companii în zonă, parteneriate strânse, asocieri, care au dus până în prezent la înfiinţarea a două clustere, unul de bioeconomie şi unul de IT şi încurajarea iniţiativelor proprii de a dezvolta noi companii).
„Spiritul activităţii desfăşurate de el şi-a lăsat amprenta asupra şcolii sucevene”
La rândul său, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a punctat câteva repere din activitatea didactică, de cercetare şi de inventică a lui Dorel Cernomazu, subliniind că acesta „a creat şcoala de inventică în domeniul electric la Suceava, în preajma lui dezvoltându-se mulţi oameni, dintre care 36 îi regăsim şi pe coperta cărţii. Spiritul activităţii desfăşurate de el şi-a lăsat amprenta asupra şcolii sucevene. Asta a făcut ca în ultimii ani USV să poată să fie beneficiara a peste 100 de brevete de invenţie în domeniu, el având cred peste 250-260 în toată activitatea sa”.
Graur a mai arătat că şcoala de cercetare de la Suceava a crescut, exprimându-şi speranţa că cei care au fost în preajma inventatorului Dorel Cernomazu vor putea să ţină ritmul impus de el.
„USV trebuie să ştie să-şi păstreze valorile, să le păstreze acasă, să le recompenseze, pentru a ne putea dezvolta. Trebuie să fim o voce într-un angrenaj competiţional, care e sălbatic, nu are nici un fel de regulă”, a mai declarat Adrian Graur.