Prefectura Suceava a solicitat, ieri, tuturor primăriilor din judeţ ca până săptămâna viitoare să comunice lista tuturor unităţilor de ocrotire a sănătăţii, de supraveghere, îngrijire sau cazare/ adăpostire a copiilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi sau persoanelor fără adăpost, de pe raza lor teritorială. Este vorba atât de unităţile autorizate, cât şi de cele care funcţionează fără nici un fel de bază legală.
Prefectul Mirela Adomnicăi ne-a declarat că după ce va avea acest inventar, va confrunta lista cu baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, instituţie în structura căreia funcţionează comisia de autorizare a acestui tip de aşezăminte.
”Cerem lista unităţilor autorizate, facem diferenţa şi pe cele neautorizate le verificăm. Scopul acestui control nu este să le desfiinţăm, ci intrarea lor în legalitate”, a precizat prefectul de Suceava.
Din informaţiile noastre, în judeţ ar fi aproximativ zece aşezăminte sociale neautorizate, cele mai multe fiind amenajate pe lângă mănăstiri sau biserici. Condiţiile de cazare şi îngrijire oferite celor care au găsit aici ocrotire şi adăpost se pare că sunt corespunzătoare. Ceea ce ridică probleme este circuitul banilor, absenţa documentelor legale de funcţionare şi a controalelor asupra activităţii desfăşurate, din partea instituţiilor abilitate.
Toate aşezămintele neautorizate vor primi termen de intrare în legalitate. Dacă nu se conformează, riscă să fie desfiinţate, ceea ce i-ar pune pe beneficiarii lor într-o situaţie extrem de dificilă, pentru că nimeni nu merge într-un azil sau orfelinat dacă are şi altă variantă.