Pe spaţiile verzi din municipiul Suceava sunt efectuate, începând de aseară, operaţiuni de dezinsecţie ce vizează în special căpuşele. Lucrările sunt făcute de două echipe, în paralel.
„Din seara aceasta, de la ora 22.00, începem operaţiunea de dezinsecţie. Lucrarea se desfăşoară pe timpul nopţii pentru a nu deranja oamenii din parcuri. Se vor efectua tratamente pe 107.000 de mp, adică în toate parcurile din municipiu, precum şi la o parte din locurile de joacă, unde au fost semnalate astfel de probleme”, a anunţat ieri viceprimarul Marian Andronache.
Măsura a fost luată după ce, în urmă cu aproape două săptămâni, la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-au semnalat 32 de cazuri de muşcături de căpuşe.
Drept urmare, a fost iniţiată procedura de achiziţii publice pentru lucrări de dezinsecţii.
„Este o lucrare care nu dăunează oamenilor, ei pot intra în parcuri la scurt timp după dezinsecţie. Substanţa acţionează pe loc asupra căpuşelor, nu sunt necesari timpi de expunere mari, precum 48 de ore. În maximum 4-5 ore trebuie să se vadă efectul dezinsecţiei”, a adăugat viceprimarul Sucevei.
Condiţiile meteo sunt favorabile efectuării unor astfel de operaţiuni.
Reprezentantul municipalităţii sucevene a precizat că în anii anteriori, după prima dezinsecţie, nu au mai fost necesare noi intervenţii, dar că, dacă se va dovedi că mai trebuie acţionat în acest sens, vor fi luate măsurile necesare.
Valoarea contractului încheiat în urma procedurilor de achiziţii electronice din sistemul naţional, adică pe SEAP, este de 0,25 de lei/mp.
Măsura este considerată bine-venită de către suceveni, care s-au arătat îngrijoraţi de posibilitatea de a fi muşcaţi de căpuşe. Mai mult, mamele venite cu copii prin parcuri au spus că nu îi lasă să se joace în iarbă, tocmai pentru că se tem de căpuşe.