Şcoala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava aniversează vineri, în sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universităţii „Ştefan cel Mare”, trei decenii de existenţă, cu acest prilej lansându-se volumul „Pagini de cronică”, lucrare monografică dedicată aniversării.
La festivitate vor participa peste 150 de invitaţi, dintre care reprezentanţi ai Primăriei Suceava, ai Prefecturii, ai Universităţii din Suceava, alături de foşti directori ai şcolii, actuale şi foste cadre didactice, absolvenţi etc.
Deşi are o istorie scurtă, fiind dată în folosinţă în anul 1986, Şcoala Generală Nr. 11 Suceava, cum a fost numită multă vreme, are toate ingredientele pentru a fi o şcoală cu istoric, transmit reprezentanţii unităţii de învăţământ.
„Să fii cea mai mare şcoală din ţară odinioară (3.913 elevi în anul 1995-1996) şi cea mai mare din judeţ acum (1.330 de elevi în anul 2017) este un lucru de poveste. Toate au evoluat rapid, de la numărul de elevi şi profesori la spaţiul şcolar sau performanţele elevilor. Născută din neantul politicii nataliste, urbanizatoare şi industriale a regimului comunist, şcoala şi-a conturat identitatea şi stilul propriu, transformându-se etapă după etapă, într-un timp scurt, sub bagheta managerilor, dascălilor, la şcoala care poate impune principii comunităţii”, a arătat conducerea unităţii.
Dacă anii ‘90 au stat sub semnul extinderii şi reorganizării, primii ani ai noului mileniu s-ar putea caracteriza cel mai bine prin sintagma ”consolidare prin ajustare”: reducerea numărului de elevi a dus la o dureroasă restrângere de activitate în rândul cadrelor didactice, dar a impus şi schimbarea modului de gândire şi acţiune: dintr-o şcoală care avea ca obiectiv primordial realizarea educaţiei elevilor, ea s-a transformat uşor într-o unitate în care calitatea şi performanţa primează. Perioada de după anul 2007 a fost cea mai rodnică. În fiecare an cel puţin un elev a participat la faza naţională, iar cele mai răsunătoare rezultate sunt premiile I obţinute de elevii Iulia Georgiana Talpalariu, la faza naţională a Olimpiadei de geografie, şi Andrei Ursulean, la faza naţională a Olimpiadei de educaţie tehnologică, dar şi premiul al II-lea la Olimpiada naţională de astronomie şi astrofizică obţinut de elevul Paul Florin Rebenciuc, loc ce i-a adus participarea la faza internaţională desfăşurată în Bulgaria (2016). În Bulgaria şi-a adjudecat locul I absolut, la secţiunea Juniori.