Recunoaşterea şi stimularea performanţelor studenţilor merituoşi figurează, cel puţin la nivel declarativ, printre priorităţile instituţiilor de învăţământ cu renume, însă rezultatele bune la învăţătură, precum şi media 10 pe linie, i-au creat mai multe neplăceri şi dezamăgiri decât satisfacţii unei masterande din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).
Claudia Mihaela Olariu este în anul II la programul de master Drept European din cadrul recent înfiinţatei Facultăţi de Drept şi Ştiinţe Administrative, tânăra încheind primul semestru şcolar cu 10 la toate disciplinele.
Cu toate că s-a remarcat prin seriozitate şi conştiinciozitate, la începutul semestrului II tânăra a aflat că nu figurează pe lista studenţilor merituoşi, care sunt recompensaţi cu bursă de merit de conducerea USV.
„Într-o primă fază am crezut că este o greşeală, eram aproape convinsă că este o greşeală, drept pentru care am semnalat problema decanului facultăţii, Camelia Ignătescu, şi prorectorului pentru probleme studenţeşti, Gabriela Prelipcean. Era finele lunii aprilie. Aveam să aflu curând că nu e o eroare, mi s-a spus că bursele s-au acordat potrivit regulamentului facultăţii, iar de atunci a început tot demersul meu”, mărturiseşte Claudia Olariu.
După mai multe schimburi de e-mailuri cu cei din conducerea USV, un răspuns final privind decizia USV a venit pe 16 mai, făcându-se o simplă trimitere către regulament, fără a fi motivată decizia sau a menţiona algoritmul utilizat pentru repartizarea burselor.
„Am aşteptat până în ultimul moment explicaţii clare, care într-adevăr să justifice pe deplin hotărârea USV, însă în decizia respectivă se reiau informaţii care mi s-au tot transmis, fără alte explicaţii. Cum ar trebui să găsesc motivaţia şi să excelez prin rezultatele deosebite când media 10 nu îţi produce nici măcar cea mai mică satisfacţie şi recunoaştere?”, a subliniat masteranda.
„Voi continua să lupt pentru drepturi, egalitate şi echitate”
Tânăra a menţionat că, potrivit regulamentului de acordare a burselor de la Facultatea de Drept, acestea se acordă proporţional cu numărul studenţilor/masteranzilor bugetaţi şi nebugetaţi din fiecare program de studii. Mai mult, tânăra face şi o paralelă între numărul de burse acordat studenţilor de la alte programe, explicând că în cazul său nu se respectă principiul proporţionalităţii şi echităţii.
La anul I, Drept European, dintr-un total de 31 de studenţi, trei sunt bursieri, având mediile: 9,83, 9,83 şi 9,66. În ceea ce priveşte anul II, sunt înscrişi 17 studenţi, dintre care doi au media 10, însă bursă de merit se alocă unei singure persoane, potrivit unui criteriu stabilit în regulament. De asemenea, la un alt program de studiu de masterat al facultăţii, Management şi Administraţie Europeană, anul I, se alocă de asemenea trei burse pentru media 9,50, fiind înscrişi 32 de masteranzi.
„Ştiu foarte bine că există şi un fond de rezervă întocmai pentru situaţii neprevăzute, fiind de părere că media 10 nu trebuie să creeze dezamăgiri, ci să aducă satisfacţii atât studenţilor, cât şi cadrelor universitare pentru că au studenţi foarte bine pregătiţi. Trebuie să vă mărturisesc că în acest moment cuantumul bursei nu reprezintă nimic pentru mine, nu este decât o valoare numerică şi nu am să lupt niciodată pentru bani, în schimb voi continua să lupt pentru drepturi, egalitate şi echitate”, a mai arătat Claudia.
Iar dreptate şi echitate a căutat la rectorul USV, Valentin Popa, pe care l-a informat despre situaţia sa, dar şi la prorectorul Ştefan Purici. De la fiecare dintre aceştia tânăra a primit un răspuns, care însă nu a schimbat cu nimic situaţia.
Potrivit conducerii USV, privind la antecedente, oricare ar fi criteriile după care se face competiția de burse, vor exista nemulțumiri. „Anul acesta sunt două cazuri de studenți cu nota 10 care nu primesc bursă, în conformitate cu regulamentul actual, însă au fost situații când jumătate de an avea media 10 la master și nu se puteau acorda decât câteva burse. Așa au apărut criteriile de departajare”, au arătat reprezentanții USV.
USV poate interveni prin suplimentarea fondului de burse acordat de MEN, din veniturile instituției, fapt ce are însă drept consecință diminuarea fondului de salarii ale cadrelor didactice.
Nu vrea să aducă prejudicii de imagine Universităţii
Deşi vrea să continue demersurile începute, Claudia a subliniat că nu vrea să aducă nici un prejudiciu universităţii sau defăimare anumitor persoane cu putere de decizie, ci vrea să tragă un semnal de alarmă asupra unei situaţii cel puţin absurde şi umilitoare.
„E umilitor pentru un masterand cu media 10 să facă contestaţie şi să fie pus într-o lumină foarte proastă şi purtat pe drumuri când ar trebuie să se pregătească pentru disertaţie”, a subliniat tânăra.
Aceasta le-a mai transmis reprezentanţilor USV: „Vreau să cred că vă mândriţi când aveţi în faţa dumneavoastră studenţi merituoşi, curajoşi şi bine pregătiţi, care ştiu să formuleze întrebări bune şi care au formată gândirea critică ce le permite să se dezvolte alături de dumneavoastră găsind noi soluţii şi abordări. Pentru aceasta este nevoie în primul rând de comunicare, iar acest act presupune atât dialog, cât şi ascultare din partea ambelor părţi! Un student căruia îi este frică să adreseze o întrebare sau care va fi pedepsit pentru că a avut curajul să semnaleze o nefuncţionalitate nu va progresa niciodată”.
Tânăra a menţionat că ţine cont de regulile USV şi respectă instituţiile care la rândul lor îşi respectă regulamentul, însă în cazul de faţă nu a găsit deschidere şi disponibilitate la dialog şi rezolvare. Mai mult, Comisia de Atribuire a Burselor a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative încalcă regulamentul cadru privind acordarea burselor şi codul de etică şi deontologie profesională universitară, prin faptul că nu motivează decizia de acordare a burselor, prin faptul că nu este deschisă la dialog şi nu este transparentă, nu face public modul cum a acordat bursele, nu răspunde punctual solicitărilor şi nu încurajează libera exprimare.
„Lipsa totală de comunicare din partea instituţiei mă face să cred că nu există nici un fel de încredere care să ne lege, cu toate că eu, ca student, am oferit tot ce aveam mai de preţ acestei instituţii: timpul meu şi acceptul meu pentru a mă educa.
Mai există studenţi care militează pentru drepturi, pentru egalitate, care au principii şi valori puternice, care nu au lipsit de la ora de anatomie când se predă lecţia despre coloana vertebrală şi rolurile ei, atât în corpul nostru, cât şi în societate. Nu e vorba numai despre mine, este vorba despre mai multe persoane care gândesc la fel, dar încă nu şi-au găsit puterea să înfrunte furia repercusiunilor asumării propriilor convingeri”, menţionează Claudia într-o scrisoare pe care urmează să o direcţioneze membrilor Senatului USV.
Aceasta mărturiseşte că i-ar plăcea ca studenţii suceveni să fie mai vocali, să aibă spirit civic, să-şi cunoască drepturile, să lupte pentru ele, asumându-şi în acelaşi timp obligaţiile.